Obvestilo

Vrhnika kot po tekočem traku prenavlja občinske objekte

Dve desetletji stara potreba po novih, večjih in potrebam primernih prostorih Cankarjeve knjižnice ter vrhniških osnovnih šol po zagotovitvi dodatnih oddelkov so bili razlogi, da je Občina Vrhnika v letu 2012 odkupila stavbo nekdanje Šivalnice IUV z nekaj več kot 4000 kvadratnimi metri tlorisne površine in 7000 kvadratnimi metri zemljišča. Tako se je odprla možnost ponovne oživitve degradiranega območja industrijske stavbe in širitve središča Vrhnike ob Tržaški cesti, nekoliko bližje izrednim naravnim lepotam Vrhnike, ki jih predstavljajo izviri Ljubljanice.

»Po preučitvi možnosti smo prišli do zaključka, da v objekt lahko umestimo celo tri samostojne programe, pomembne za Vrhniko, in sicer :

  1. knjižnico v medetaži nad zakloniščem in v prvem nadstropju,
  2. dodatne oddelke osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika v drugem nadstropju
  3. ter športnih dvoran ali doživljajskega razstavišča naravne in kulturne dediščine v pritličju,« pojasnjuje podžupan Janko Skodlar, ki s strani občine vodi ta projekt.

Investicijsko gledano je bilo seveda jasno, da Občina Vrhnika, ob prioritetah gradnje kanalizacijskih sistemov in čistilne naprave, finančnega bremena sama ne bo zmogla, saj je ocenjena vrednost nakupa in obnove stavbe v letu 2012 znašala skoraj 4,3 milijona evrov.

Glede na možnosti prijav na razpise za evropska, državna in druga sredstva so zato oblikovali vsebinsko, programsko in finančno zaključene celote, obnova pa je z mnogimi operacijami postala zares kompleksna in zahtevna.

Po pisanju občinskega glasila Naš časopis so jeseni 2012 člani vrhniškega občinskega sveta podprli namero občine, da kupi objekt, ki obsega 3600 kvadratnih metrov površine, za 1,1 milijona evrov. Gradbeno dovoljenje za prenovo objekta je občina pridobila decembra 2012.

Vrhniško knjižnico, ki je imela težave s pomanjkanjem prostora in zamakanjem strehe, so zaradi selitve zaprli julija. Veliko dela so pri selitvi s Tržaške ceste 9b opravili zaposleni v knjižnici, na pomoč pa jim je priskočila tudi Slovenska vojska. V novi knjižnici posamezna območja nosijo imena po Cankarjevih obdobjih ali delih, dvorani pa po Karlu Grabeljšku in Ivanu Malavašiču, piše Naš časopis. 1. septembra so na Vrhniki odprli nov kulturni center, ki ima svoje prostore v nekdanji šivalnici Industrije usnjaVrhnika (IUV). V njem že od 1. septembra delujeta Cankarjeva knjižnica in nekaj razredov OŠ Ivana Cankarja, v delu pritličja pa naj bi uredili še doživljajski center o reki Ljubljanici.

A  to je bil šele začetek! Nekaj dni pozneje je Občina Vrhnika dobila odobrena sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj in obnovo osrednjega vrhniškega kulturnega hrama. Višina sofinanciranja s strani EU je 767 tisoč, ocenjena vrednost projekta pa 1,1 milijona evrov. »Objekt bo energetsko prenovljen, dobil bo fasadni ovoj, prezračevanje v dvorani, nove evakuacijske poti, funkcionalnejše prostore, prenovo sanitarij, menjavo stavbnega pohištva, dodatno sobo, uredili pa bomo tudi  dostop za invalide,« pojasnjuje Skodlar B. M. K.

 

 

Ne spreglejte

Tehniški muzej Slovenije: v novo sezono z razstavo Vse o zvoku

S 1. marcem bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki zopet odprl svoja vrata. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja