Obvestilo

Vrhnika – nič odpadkov

Občina Vrhnika se je pridružila slovenski mreži Nič odpadkov (Zero Waste), hkrati pa tudi mreži zero Waste Europe. Evropska mreža 213 občin se je tako razširila še s štirimi slovenskimi, poleg Vrhnike so namreč vanjo stopile tudi Ljubljana, Brezovica in Log-Dragomer.

Vrhniški župan Stojan Jakin je dejal, da Vrhnika že vrsto let uspešno zmanjšuje količine odpadkov. »Edino osrednja Slovenija je tista, ki je sposobna prevzeti naloge Zero Waste,« je dodal. Same občine lahko po njegovem mnenju storijo veliko pri prepričevanju občanov za odgovornejše ravnanje z odpadki, vendar pa jim mora pri tem, kot je dejal, pomagati tudi država s »pametnimi« predpisi.

Občina Vrhnika pa se je tudi odločila, da bodo v vrtcih začeli uporabljati pralne plenice. Direktor Snage Janko Kramžar je to izpostavil kor primer dobre prakse, s katero lahko veliko dosežejo.

Z rezultati ločenega zbiranja pod okriljem javnega Komunalnega podjetja Vrhnika namreč sodijo v sam evropski vrh, pojasnjuje župan Stojan Jakin. »Občine Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer so tiste, ki so pod okriljem našega komunalnega podjetja že pred dvajsetimi leti prve v Sloveniji začele s približevanjem ciljem Zero Wasta, to je družbi brez odpadkov.« Konkretno to pomeni do leta 2020 izmed vseh odpadkov izločiti 82 odstotkov koristnih. »Rezultati, ki smo si jih zadali do leta 2020, so dosegljivi. Do takrat naj bi izmed vseh odpadkov izločili 80 odstotkov koristnih odpadkov, le 20 odstotkov pa bi jih odložili. Z vsemi aktivnostmi, ki jih pripravljamo in že izvajamo, bomo lahko te rezultate tudi dosegli,« še pojasnjuje Jakin.

Strategija življenja brez odpadkov – Zero Waste pomeni uresničevanje koncepta preprečevanja ali zmanjševanja nastajanja odpadkov pri izvoru. Je ravnanje z odpadki, ki ne vključuje odlagališč in sežigalnic.  B. M. K.

Foto: arhiv KP Vrhnika

Ne spreglejte

Tehniški muzej Slovenije: v novo sezono z razstavo Vse o zvoku

S 1. marcem bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki zopet odprl svoja vrata. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja