Obvestilo

Vrhniška komunala opozarja na količino zavržene hrane

Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o., je danes pred občinskimi zgradbami oz. v neposredni bližini le-teh pokazalo, koliko hrane v Sloveniji zavržemo na osebo. Na stojnice, v zabojčke, na regale so postavili 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki itd.), kar je povprečna količina na prebivalca, ki zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane v zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji. Cilj prikaza, ki je potekal v trinajstih krajih po Sloveniji,  je prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

 V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kg na prebivalca.

Evropska komisija se zaveda problematike zavržene hrane in predlaga zavezo, da do leta 2025 zmanjšamo količino zavržene hrane za 30 odstotkov. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 22. do 30. novembra 2014, je zato posvečen prav zmanjševanju količine zavržene hrane.

Prikaz količine zavržene hrane pred mestnimi hišami oziroma občinskimi zgradbami je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva. Predsednik zbornice Janko Kramžar je ob tem dejal: “V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.” (M. T.)

KPV-zavrzena hrana 2

Foto: arhiv KPV

 

Ne spreglejte

Tehniški muzej Slovenije: v novo sezono z razstavo Vse o zvoku

S 1. marcem bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki zopet odprl svoja vrata. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja