Obvestilo

XIII. Festival vojaške zgodovine v znamenju letalstva

V Parku vojaške zgodovine je ta konec tedna potekal že XIII. Festival vojaške zgodovine, ki je tudi letos postregel s sklopom muzejskih dogodkov ter pestrim in bogatim festivalskim programom.  

Osrednjo temo in rdečo nit celotnega festivala je letos, ob stoletnici slovenskega vojaškega letalstva, predstavljala zgodovina letalstva. Obiskovalci so si lahko kot dodatno festivalsko ponudbo ogledali dve tematski razstavi, in sicer razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske Ljubljanska letalska stotnija in fotografsko razstavo Letala in helikopterji Slovenske vojske. Z letalstvom so povezane tudi nove pridobitve v Parku vojaške zgodovine, ki so bile ob festivalu prvič na ogled obiskovalcem. Ljubitelje  vojaške zgodovine in letalstva so še posebej zanimale razbitine letala Supermarine Spitfire F.IX MJ116, padlega ob Ižanski cesti v Ljubljani pred natanko 75 leti; v okviru festivala pa je bilo prvič na ogled tudi vojaško trenažno letalo UTVA Aero 3, ki ga je Park vojaške zgodovine odkupil od Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina.

Obeležitvi jubileja našega vojaškega letalstva in predstavitvi 15. polka je bila posvečena tudi osrednja točka festivala. Šlo je za pravi »air show«, ki je vzbudil veliko navdušenje obiskovalcev. V zraku se je s preletom nad publiko uvodoma predstavil letalski starodobnik AERO-3 iz Aerokluba Postojna, ki so mu sledili dinamični nastopi letal Slovenske vojske. Ovacije navdušenih obiskovalcev sta požela predvsem letali Falcon 2000EX in, zahvaljujoč vratolomnim akrobacijam, Pilatus PC-9M Hudournik. Pri tleh pa sta v okviru statične predstavitve letalskih sil Slovenske vojske obiskovalce pritegnila helikopterja Bell 412 in Bell 206B JetRanger kot del operativne sestave letalskih enot.

Muzejske zelenice so tudi letos postale prizorišče vojaških taborov, s katerimi so vojaške uprizoritvene skupine v uniformah različnih vojska predstavljale vojaško življenje skozi različna zgodovinska obdobja. Eden odmevnejših dogodkov festivala je bila zagotovo njihova uprizoritev vojaškega spopada iz II. svetovne vojne, v kateri so za še bolj avtentičen prikaz sodelovali tudi tank in več drugih oklepnih vozil iz tistega obdobja. Tankovske gosenice so zaškripale tudi med predstavitvenimi vožnjami oklepne tehnike iz voznega dela muzejske zbirke in oklepnih vozil Slovenske vojske, kjer so se množici predstavljala tako sodobnejša kot tudi starodobna oklepna vozila.

Za pestro spremljevalno dogajanje so s prikazom gašenja po starem poskrbeli gasilci PGD Podhom, za najmlajše so bile organizirane otroške delavnice, za najbolj radovedne so potekali vodeni ogledi skozi zbirke Parka in Depoje državnih muzejev, zbiratelji in ostali pa so si lahko ogledali tudi sejem militarij in domačih izdelkov.

Letošnji Festival vojaške zgodovine je poleg še posebej odmevnega in atraktivnega dogajanja zaznamovala tudi izjemno številčna množica navdušencev nad vojaško tehniko in zgodovino. Festivala vojaške zgodovine se je letos udeležilo skoraj 6.000 obiskovalcev, med katerimi smo imeli priložnost v muzeju pozdraviti tudi predsednika Državnega sveta Republike Slovenije g. Alojza Kovšco in državno sekretarko na Ministrstvu RS za kulturo mag. Petro Culetto.

Vir: PVZ

Foto: Simon Avsec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja