Obvestilo

Ydria Motors: V Srbijo v več korakih

Po dobrih izkušnjah pri selitvi produktov iz Nemčije v Slovenijo se tudi v Srbiji nadejajo zgodbe o uspehu.

V uspešnem cerkniškem podjetju Ydria Motors so se pred pol leta odločili za selitev dela proizvodnje v Srbijo. »Trenutno smo v fazi priprave projekta selitve proizvodnje, podpisana je pogodba o najemu hale,  odprta sta firma in bančni račun,« je za spletni portal Novice z Notranjske povedal generalni direktor Jošt Rupnik.  »Na začetku leta pridejo ljudje na priučevanje, s prihodnjim letom pa nameravamo v Srbiji zagnati proizvodnjo. Ta bo locirana v Somboru, blizu hrvaške in madžarske meje, približno 540 km od tod.«

Po Rupnikovih besedah bo selitev potekala v več korakih, vsake pol leta se bo selil del proizvodnje, končno število pa bo približno 80 ljudi.

Optimizacija poslovanja na vseh ravneh

Kot je generalni direktor zaposlenim sporočil na rednem letnem sestanku, je selitev v Srbijo le ena od treh stvari, ki jim bodo v prihodnje namenjali pozornost. »V prvi vrsti bomo skušali  optimizirati naše izdelke, kar pomeni, da bomo uporabljali tiste materiale in tako oblikovanje ter strukturo motorjev, za katere kupec plača, ne nepotrebnih, preveč dobrih materialov. Drugo je  optimizacija našega poslovanja tukaj,  na vseh ravneh, ne samo v proizvodnji, da se zmanjšajo izgube časa in materiala, predvsem pa, da  se optimira delo tudi v pisarnah in se da čimveč poudarka razvoju izdelka.  Tretje pa je selitev v Srbijo, kjer pač pričakujemo učinke območja z manjšo dodano vrednostjo in  manjšim stroškom dela,« pojasnjuje  generalni direktor.

Tudi v Srbiji slovenski standardi

Sara Čučnik, izvršna direktorica za ekonomiko izpostavlja postopnost. Po njenih besedah so najeli poslovne prostore v velikosti približno 4.000 kvadratnih metrov. »Zdaj jih urejamo na standardih, ki jih imamo v Sloveniji,« dodaja Čučnikova, ki prvo investicijo ocenjuje od 300 do 400 tisoč evrov.

V Srbiji so, kot je še povedala Čučnikova, že opravili prve razgovore, ki so prinesli zelo pozitivne vtise glede znanja in pripravljenosti, prva skupina 16-ih kolegov iz Vojvodine pa pride 11. januarja na devettedensko usposabljanje v Slovenijo.  »Tako kot so kolegi v preteklosti navezali zelo dobre stike v Nemčiji, se pozitivna zgodba zdaj ponavlja tudi v Srbiji,« še pove sogovornica. »Ker imamo izkušnje pri selitvi produktov iz Nemčije v Slovenijo, lahko govorimo o zgodbi o uspehu, saj zadnjih deset let konstantno rast beleži tako družba v Sloveniji kot matična družba in ta razvoj načrtujemo tudi ob selitvi v Srbijo.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv YM

Ydria Motors-investicija2

 

Ne spreglejte

Obvezen ukrep prekuhavanja vode na celotnem vodovodnem sistemu Postojna – Pivka

Kovod Postojna, d.o.o., obvešča uporabnike pitne vode v vseh naseljih občin Postojna in Pivka, da …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja