Obvestilo

Z akcijo specialcev se je poslovil jubilejni 10. Festival vojaške zgodovine

Pivka – Z nedeljsko dinamično ponazoritveno akcijo Specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske se je zaključil jubilejni X. festival vojaške zgodovine. Ta je bil letos še posebej pester in bogat, saj so v okviru festivala v Parku vojaške zgodovine praznovali svoj deseti rojstni dan.

Festival je ponudil kar dve muzejski razstavi, in sicer gostujočo razstava Gradišča – neme priče zgodovine in razstavo Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža, ki bo kot nova stalna razstava pomembno dopolnjevala muzejsko ponudbo v Parku vojaške zgodovine.

Osrednja rojstnodnevna slovesnost je bila v sredo, 14. septembra, ko je v dvorani Skala v Pivki nastopil Orkester Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač.

Pestro festivalsko dogajanje je sledilo tudi v naslednjih dneh. V petek je bila tako v Parku predstavitev nabornih vozov, s katero so skušali oživiti običaj pripravljanja barvitih nabornih vozov značilnih za zahodno Slovenijo.

Festivalsko dogajanje je doseglo vrhunec z nedeljsko ponazoritvijo življenja v vojaških taborih iz različnih zgodovinskih obdobij. V Parku so se tako predstavili Rimljani, srednjeveški lokostrelci, avstro-ogrski vojaki iz prve svetovne vojne, ter partizani, Nemci, vojaki Rdeče armade in ameriške vojske. Privlačna je bila tako predstavitev voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine, kakor tudi ponazoritvene vožnje oklepnikov Slovenske vojske. Glavni festivalski dogodek, ko se je na poligonu Parka v okviru simulacije protiteroristične akcije predstavila Specialna enota Slovenske policije in helikopterska enota 15. polka vojaškega letalstva, so posvetili 25-letnici samostojnosti Slovenije.

Kljub slabi vremenski napovedi in tudi izdatnim padavinam je X. festival v nedeljo obiskalo preko 3000 obiskovalcev.

Vir: PVZ

Foto: Simon Avsec

pvz-festival5

pvz-festival3

pvz-festival2

pvz-festival1

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja