Obvestilo

Z domače njive na krožnik

Logatec – V sklopu prireditev ob Gregorjevem je v Logatcu v petek v organizaciji Notranjsko-primorskih novic potekal  regijski posvet Pridelano lokalno – kupljeno doma. Uvodoma so svoje  prakse predstavili upravljavci tržnic, uspešne kmetije in drugi deležniki, ki s svojo dejavnostjo spodbujajo pridelavo na kmetijah, odkup in promocijo lokalno pridelane hrane.

Logaška občina spodbuja prodajo lokalne hrane

O delovanju logaške tržnice je tako spregovoril Matjaž Kurent iz Komunalnega podjetja Logatec, ki je med drugih pohvalil razvoj tržnice in njeno rast od začetkov leta, ko je ta štela 8 stojnic, do danes, ko ob 12 stojnicah že razmišljanju o pokriti tržnici. Po Kurentovih besedah tudi Občina Logatec spodbuja kmete k čim večji prodaji hrane na tržnici.

Tržnica Cerknica  postaja mesto srečevanj

Cerkniško tržnico je predstavila Nadja Kraševec iz Komunale Cerknica, ki je med drugim povedala, da na tržnici prodaja 22 različnih ponudnikov, največ s koprskega, iz Vipavske doline in Brd, a le štirje domači. »Želimo si, da bi Tržnica Cerknica postala mesto srečevanj,« je poudarila Kraševčeva.

Postojnska kmečka tržnica  kljub nedonosnosti vztraja

Urban Pintar je orisal razvoj Kmečke tržnice Postojna, kjer so v letu 2015 našteli 22 rednih in občasnih prodajalcev. Stroški upravljanja postojnske tržnice (skoraj 4.000 evrov) po Pintarjevih besedah precej presegajo znesek letno pobranih najemnin (med 2.000 in 2.500 evrov).

Okrogla miza o aktualni zakonodaji

V nadaljevanju sta se predstavili uspešni kmetiji Ileršič (na vodilni fotografiji)  in Turšič (na fotografiji spodaj), v drugem delu pa je potekala okrogla miza na temo aktualne zakonodaje kot pospeševalca ali zaviralca povečevanja samooskrbe. Udeležil se je je tudi evropski poslanec Franc Bogovič in predstavniki ministrstva za kmetijstvo, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ljubljana.

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja