Obvestilo

Z DORO zoper raka dojk – tudi v Postojni in Ilirski Bistrici

Državni presejalni program za raka dojk DORA od februarja do julija 2016 izvaja mamografsko slikanje žensk med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica v mobilni enoti poleg Bolnišnice Postojna.

Sodelavci programa DORA bodo državni presejalni program za raka dojk predstavljali  v sredo, 23. marca 2016, ob 16.00 v Kulturnem domu v Postojni ob 19.00 pa v Zdravstvenem domu v Ilirski Bistrici. Prednosti sodelovanja v programu DORA bosta predstavila mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., nadzorni radiolog in vodja programa DORA, in mag. Kristijana Hertl, dr. med., nadzorna radiologinja in namestnica vodje programa DORA. Izkušnjo z vidika zdravnice in zagovornice bolnic z rakom dojk bo predstavila Radka Tomšič, dr. med., predstavnica slovenskega združenja Europa Donna.

»Želimo si, da bi se ženske v čim večjem številu odzvale na vabilo na pregled, saj jim program DORA z visoko kakovostjo omogoča zgodnje odkrivanje raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah,« sporočajo sodelavci programa.

O programu DORA

Program DORA je državni presejalni program za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tej starosti je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk. S preprosto presejalno preiskavo – mamografijo – lahko zgodaj odkrijejo začetne rakave spremembe v dojki, ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka odkrijejo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno.

Uspešnost programa zagotavlja vsaj 70-odstotna odzovnost

Cilj programa DORA je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk.  V okviru programa DORA je bilo v letu 2015 opravljenih 39.745 mamografij, odkritih je bilo 214 rakov dojk. Med ženskami, ki so bile vabljene v program DORA v letu 2015, je bila udeležba v programu 81- odstotna.

DODATNE INFORMACIJE: dora@onko-i.si SPLETNA STRAN: dora.onko-i.s

Blanka Markovič Kocen

Foto: Valter Leban

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja