Obvestilo

Z državnimi sredstvi tlakovana pot v prihodnost Parka vojaške zgodovine

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič sta včeraj slovesno podpisala pogodbo o državnem sofinanciranju delovanja muzeja. Boštjančič je ob tem poudaril, da gre po neštetih obljubah v preteklosti za prvi konkretni izvedbeni akt, ki parku omogoča ne samo preživetje, ampak tudi njegov nadaljnji razvoj.

Po odločitvi iz konca julija bo vlada Park vojaške zgodovine v letih 2020 in 2021 sofinancirala v skupnem znesku po 200.000 evrov letno. Pri tem bo ministrstvo za obrambo zagotovilo 70.000 evrov, ministrstvo za kulturo 50.000 evrov, ministrstva za notranje zadeve, za izobraževanje, znanost in šport, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za zunanje zadeve pa vsako po 20.000 evrov na leto.

Podpisana pogodba pomeni prvi konkreten izvedbeni akt v nizu posamičnih dogovorov med pristojnimi ministrstvi in Parkom, ki zagotavlja ne samo preživetje Parka vojaške zgodovine v koronakrizi, ampak tudi njegov nadaljnji razvoj. Na področju muzejskih vsebin in širjenja muzejske ponudbe bodo prejeta programska sredstva tako Parku v prihodnjem letu omogočila dostojno obeležitev 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije, v sklopu katere bo prenovljena in dopolnjena razstava Pot v samostojnost ter izvedenih več tematskih dogodkov.

Direktor Parka mag. Janko Boštjančič je ob podpisu pogodbe iskreno pozdravil odločitev vlade glede ureditve državnega sofinanciranja Parka vojaške zgodovine, s katero je tudi formalno potrdila nacionalni pomen njegove dejavnosti. Minister Tonin je pohvalil energijo sodelavcev muzeja, ki je po njegovem “znal odlično preplesti same eksponate in ustvariti iz tega zgodbo”.

Kot je ob podpisu pogodbe poudaril pivški župan Robert Smrdelj, je park eden najpomembnejših razvojnih projektov občine, a bi si sami brez širšega sodelovanja in financiranja s strani države težko privoščili nadaljevanje muzejske dejavnosti.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

.

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja