Obvestilo

Z močnim deževjem narasla občutljivost vodnega vira

Po nekajdnevnem močnem jesenskem deževju smo znova priča neusmiljeni naravi, ki je z obilnimi poplavami močno prizadela območje Ilirske Bistrice, Loške doline, Cerknice in Planine ter tudi tokrat povzročila precej nevšečnosti. Vremenske razmere namreč prinašajo vedno nove izzive, ki pa jim obstoječa tehnologija ni več kos. Občutljivost vodnega vira, ki zagotavlja vodo 22.000 uporabnikom občin Postojna in Pivka, zato zahteva nadgradnjo oziroma nov sistem, ki bo zadostoval potrebam prostora in okolja.

Zaradi obilnih padavin je namreč na več območjih povečana motnost pitne vode, zato je treba vodo pred uporabo v prehrambne namene prekuhavati. Ukrep prekuhavanja med drugim velja tudi za celotno območje občin Postojna in Pivka, ki vodo pridobivata iz skupnega vodovodnega sistema Planina – Pivka. Trenutno razpoložljiva tehnologija v vodarni Malni sicer zagotavlja mikrobiološko ustreznost pitne vode ob normalnih razmerah, ko pa so te izredne, temu ni več tako.

Obisk zupanov v malni2

Z razmerami na terenu sta se v ponedeljek seznanila tudi župana obeh občin, Robert Smrdelj in Igor Marentič, ter zastavila skupne aktivnosti, h katerim bosta s svojimi strokovnimi sodelavci pristopila v naslednjih dneh, saj je glede na stanje obnovo vodovoda z vsemi pripadajočimi modernizacijami potrebno izvesti čimprej. Tudi v.d. direktorja v podjetju Kovod Postojna David Penko opozarja na velikost vodozbirnega območja vodnega vira Malni in zato nadaljuje dialog v smeri opozarjanja države na nujnost sprejetja vseh podlag, ki bi temu območju zagotovila ustrezen vodovodni sistem in s tem tudi neoporečno pitno vodo.

Glede na vremenske napovedi in obeti o okrepljenih jesenskih padavinah pa tudi v naslednjih dneh ni pričakovati izboljšanja stanja, kar zadeva vodostaje in motnosti vode. Odgovorni v podjetju Kovod Postojna ob tem še zagotavljajo, da bodo poskrbeli in postorili vse, kar je v njihovi moči, da bi občani Pivke in Postojne v svoje pipe čimprej dobili čisto, zdravstveno neoporečno pitno vodo.

Poslušajte izjave pivškega in postojnskega župana, Roberta Smrdelja in Igorja Marentiča.

Doris Komen

 

 

 

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja