Obvestilo

Z novo centralno čistilno napravo v Postojni k še boljši oskrbi s pitno vodo

V Stari vas v Postojni so danes slovesno predali namenu novo centralno čistilno napravo in tako končali pomembno, 3,5 mio evrov vredno naložbo v izboljšanje odvajanja in čiščenja odpadnih voda, ki so jo izvajali polnih deset let.  

»Ker na kraškem območju vode hitro pronicajo, je skrb za prečiščevanje odpadnih voda še toliko pomembnejša,« je uvodoma poudaril postojnski župan Igor Marentič in dodal, da gre za eno večjih naprav na tem območju.

»Nova centralna čistilna naprava v velikosti 21 000 populacijskih enot je nadomestila starejšo, ki je merila 15 000 enot,« je povedal direktor Kovoda Postojna David Penko. Po njegovih besedah gre pa za povsem novo napravo z  novim vhodnim črpališčem, spremenjenim dotokom, novimi biološkimi bazeni.  »Nov je tudi kanalizacijski sistem, s katerim preprečujemo hitre vtoke in iztoke v potok, dezinfekcija, kompresorska postaja, dograjene so  delavnice, star je ostal le del uprave stavbe,« dodaja Penko.  Na novo čistilno napravo so priklopljene Postojna, Stara vas in Rakitnik, vendar Postojna, kot je dejal župan Marentič, še nima povsem dograjene infrastrukture in jo na področju čiščenja odpadnih voda čaka še dosti dela.

Naložbo v novo centralno čistilno napravo, vredno 3,5 mio evrov, sta sofinancirali Evropska unija  in Občina Postojna. Naprava deluje brezhibno in s polno zmogljivostjo in ustreza vsem okoljskim standardom.

Nacentralni  čistilni napravi je danes dan odprtih vrat, ljudje si lahko do 18.00 ogledajo njeno notranjost in delovanje, sicer pa bo objekt tudi učna pot za šolarje in kot taka doprinos k zavedanju pomena ohranjanja čiste pitne vode.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja