Obvestilo

Z učinkovitim ločevanjem do nižjih položnic

Ali je odpadek res odpadek? Predavanje s tem naslovom je Komunalno podjetje Logatec z željo zmanjševati količino odpadkov v občini pripravilo predavanje o ločevanju odpadkov.

Direktor logaškega komunalnega podjetja dr. Boštjan Aver je  uvodoma spregovoril o pomenu ločevanja odpadkov in kot ključno izpostavil, da na odlagališču konča čim manj odpadkov, ki degradirajo okolje. “Pomembno je, da zagotovimo kroženje surovin in zmanjšamo odvisnost od drugih držav, iz katerih surovine uvažamo,  s čimer zmanjšamo tudi porabo energije in izboljšamo kakovost življenja.”  Po njegovih besedah je cilj zmanjšati delež mešanih komunalnih in povečati delež biološko razgradljivih odpadkov.

Po analizi iz februarja letos najbolj učinkovito v Sloveniji ločujejo odpadke na Vrhniki, kjer je med vsemi zbranimi odpadki  približno 80 % ločenih frakcij, samo 20% pa mešanih komunalnih odpadkov. V Primorsko-notranjski regiji so pri ločevanju najučinkovitejši v Postojni, kjer je delež ločeno zbranih odpadkov 62-odstoten, medtem ko je v Logatcu ta delež 50-odstoten, je še povedal direktor logaškega komunalnega podjetja.

Predavateljica Polona Ferjančič (na sliki), v Komunalnem podjetju Logatec pristojna za razvoj,  je dejala, da kultura zero waste – nič odpadkov narekuje zavedanje o pomenu preprečevanja nastajanja odpadkov, med drugim s kupovanjem izdelkov, ki jih zares potrebujemo, izogibanjem izdelkom za enkratno uporabo, izposojo izdelkov, popravilom in obnavljanjem  le-teh in podobno.

Ferjančičevaje prepričana, da kot posamezniki lahko vplivamo na globalno okolje. Naravni viri so namreč omejeni, živeti moramo odgovorno do okolja in do zanamcev. Poudarila je še, da moramo s tehnologijo,  s katero razpolagamo, ustvarjati izdelke, ki jih je moč reciklirati. Direktor logaškega komunalnega podjetja pa je poudaril, da bodo z doslednim ločevanjem tudi položnice za komunalne storitve nižje.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Odpadki2

 

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja