Obvestilo

Z zbiranjem olja k čistejšemu okolju

S projektom Zbiraj olje, varuj okolje, ki so ga partnerji v projektu, JP Komunala Cerknica, Občini Cerknica in Bloke ter OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg, predstavili na novinarski konferenci, na Cerkniškem in Bloškem vzpostavljajo sistemsko zbiranje odpadnega jedilnega olja.

Glavni cilj projekta Zbiraj olje, varuj okolje! je vzpostaviti sistem zbiranja odpadnega jedilnega olja ter zbrano odpadno olje uporabiti tudi kot surovino za pogonsko gorivo ali izdelavo ekoloških produktov (npr. sveče). Odpadno olje bi sicer končalo v kanalizaciji ter obremenjevalo kanalizacijski sistem in onesnaževalo podtalnico, z izvedbo projekta pa se zmanjšuje obremenitev okolja, pitne vode, čistilnih naprav in kanalizacijskih sistemov.

Vodilni partner projekta Zbiraj olje, varuj okolje! JP Komunala Cerknica in ostali partnerji, Občina Cerknica, Občina Bloke in Osnovna šola heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu, so se s projektom ločenega zbiranja odpadnih jedilnih olj prijavili na javni poziv za izbor projektov za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja za LAS Notranjska, ki se bo sofinanciral iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Skupna vrednost projekta je 99.699,26 evra, delež sofinanciranja pa znaša skoraj 70.000 evrov. »Če bomo začeli zbirati odpadno jedilno olje, bo to pomemben korak k varovanju okolja,« je na novinarski konferenci poudaril Anton Kranjc, direktor JP Komunala Cerknica,  in med drugim povedal, da so gospodinjstvom dostavili 2000 posod za zbiranje olja, izvedli pa so tudi animacijske in izobraževalne aktivnosti ter naročili študijo o možnostih predelave odpadnega jedilnega olja v gorivo. »Rezultati bodo pripomogli tudi k višjemu življenjskemu standardu na tem območju,« je dodal Kranjc.

Na 12 lokacijah obstoječih ekoloških otokov v občini Cerknica so postavljene velike zbirne posode, od koder bo organiziran odvoz odpadnega jedilnega olja. Velike zbirne posode so postavljene tudi v zbirnem centru v občini Bloke. Lokacije najbližjega zbiralnika za odpadno jedilno olje občani lahko preverijo na spletni strani www.ojo.si. Prevzem odpadnega jedilnega olja je možen tudi v zbirnem centru v Cerknici. Za izvedbo odvoza olja z uličnih zbiralnikov sta bila kupljena tudi kombi in tehnična oprema za pobiranje odpadnega jedilnega olja.

PO besedah Jožeta Dolesa, župana Občine Bloke, je pomembno, kakšne vode prihajajo z višje ležečih površin v nižino, zato je sistemsko reševanje problema zbiranja odpadnega jedilnega olja tudi za Bloke zelo pomembno.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja