Obvestilo

Za 8 milijonov investicij in milijon evrov proračunskega presežka v Postojni

Kljub zapletom s hčerinsko družbo Postojna turizem in zaostrenim odnosom s  Postojnsko jamo se aktualna postojnska oblast lahko pohvali z milijonom evrov proračunskega presežka in 8 milijoni izpeljanih investicij. Da pa je župansko delo veliko težje, kot si je mislil ob kandidaturi, je na novinarski konferenci po prvem letu županovanja dejal postojnski župan Igor Marentič.

 Prvo leto je bilo po njegovih besedah najtežje tudi zato, ker gre za čas med obema finančnima perspektivama, v katerem svežih sredstev iz skladov EU ni bilo na voljo. Kljub temu so oziroma bodo v Postojni do konca leta izvedli za 8 milijonov evrov investicij v okviru različnih projektov. »V naslednji finančni perspektivi bomo dejavno iskali možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev,« je dejal Marentič, ki razvojni napredek občine v ocenjuje kot pozitiven.

Največja projekta v prihodnjem letu bosta po Marentičevih besedah obnova vodovodnega sistema in že dolgo načrtovana gradnja novega gasilskega doma, za katerega trenutno pridobivajo gradbeno dovoljenje. V prihodnjem letu naj bi začeli tudi pripravljati dokumentacijo za gradnjo regijskega plavalnega centra. Za razpise so pripravljeni tudi nekateri turistični projekti, med njimi oživitev Soviča in  ureditev okolice Ravbarjevega stolpa v Planini.

Proračun 2016: načrtovani primanjkljaj v višini pričakovanega presežka

Občina Postojna je že ob polletju zabeležila dober milijon evrov presežka hkrati z uravnoteženimi realiziranimi prihodki in odhodki, podoben presežek pa načrtuje tudi ob koncu leta. »Spodbuden rezultat smo dosegli predvsem zaradi ukrepov za izboljšanje plačilne discipline iz naslova nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča, izvajanja učinkovitejše politike upravljanja občinskih stanovanj in tudi višje koncesije za gozdove.« Tako bo Občina Postojna predvidoma proračun za leto 2016 oblikovala z načrtovanim primanjkljajem v višini pričakovanega presežka, s katerim ga bo tudi uravnotežila. Naslednje proračunsko obdobje tako prinaša uveljavitev učinkovitih javnih podjetji, javno-zasebna partnerstva, spodbujanje naložbene politike, urejeno infrastrukturo ter uspešne javne zavode, je še dejal postojnski župan. Problem po njegovih besedah ostaja industrijska cona na Velikem Otoku. »Visoke cene bo treba približati kupcem, napolniti pa bo treba tudi inkubator in odprodati čim več komunalno urejenih parcel. Sprejeli bomo nekaj ukrepov, da bi subvencionirali kupce, oziroma jih oprostili plačevanja. To se mora zgoditi v mesecu ali dveh,« napoveduje Marentič, ki o dodatnem zadolževanju ne razmišlja.

Kmalu do vojaškega stadiona

Po njegovih besedah potekajo pogovori, da bi znotraj Zavoda Znanje umestili tudi del dejavnosti športne zveze in kulturni dom, tako da bi se zavod ukvarjal tudi s temi vsebinami. »S Športno vezo si prizadevamo, da bi v souporabo pridobili vojaški stadion, že konec oktobra naj bi podpisali pogodbo in na tej osnovi pridobili sredstva iz fundacije za šport,« je še povedal župan.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja