Obvestilo

Za Fluidmastrom uspešnih pet let

V postojnskem Fluidmastru so konec prejšnjega tedna slovesno, s torto in zdravico za vse zaposlene, obeležili prvih pet let delovanja. Družba ima pet direktorjev, navzven formalno predstavljata Aleksandar Bogunović in Milan Potužak. Po besedah prvega so po petih letih dokazali, da skupaj zmorejo, saj so se zavihteli v vrh najuspešnejših podjetij v Sloveniji. To pa je, tako Bogunović, priložnost za uspešno pot proti novim izzivom.

Po odmevnem prevzemu podjetja Kolektor Liv s sedežem v Postojni s strani ameriškega Fluidmastra  leta 2014 postojnsko podjetje, ki je bilo tedaj v rdečih številkah, v zadnjih letih posluje stabilno.

Nekdanji lastnik, idrijski koncern Kolektor, se je pred štirimi leti odločil poiskati strateškega partnerja za postojnski Liv, saj so ugotovili, da zastavljenih ciljev na področju sanitarne tehnike kratkoročno ne bodo mogli izpolniti. Podjetju Fluidmaster iz Kalifornije se je lokacija v Postojni zdela zanimiva kot osnova za širitev aktivnosti po Evropi.

Presegli pričakovanja lastnikov

»V zadnjih treh letih, odkar sem sam v podjetju, smo dosegli dosti večjo organiziranost s poudarkom na vitki proizvodnji. Velik trud in vložki v prodajo, investicije v nove stroje, motivacija ljudi in tesnejše sodelovanje ožjega vodstva, od zgoraj navzdol, so se obrestovali,« pojasnjuje Bogunović in dodaja, da so s celotno ekipo v petih letih izpolnili in celo presegli pričakovanja lastnikov.

Kot je povedal Milan Potužak, finančni direktor, so lansko leto končali z 2,8 milijona pozitivnega denarnega toka, kar je nekajkrat boljši rezultat kot pred prevzemom.  »Od takrat nam prodaja rase, osvojili smo nove trge, razvili nove izdelke, tako da nam gre dobro,« dodaja.  

Strateški lastnik ključno pripomogel k uspešnemu sodelovanju

Potužak je bil zaposlen že v Livu, spremljal je pogajanja z Američani. Potekala so leto in pol pred prevzemom, končala pa so se v začetku leta 2014. »Program sanitarne tehnike ni imel sinergij s Kolektorjem, zato smo iskali strateškega partnerja in ga našli  v Fluidmastru ter se konec leta 2013 dogovorili za prodajo. Takrat je bila situacija na programu sanitarne tehnike težka,  imeli smo poldrugi milijon negativnega denarnega toka,« pravi Potužak. Po njegovih besedah je za uspešno poslovanje podjetja pet let po prevzemu najbolj odločilno, da imajo strateškega lastnika, ki ima fokus na tem področju, to industrijo pozna in jim je pri nekaterih kupcih tudi odprl vrata, omogočil rast prodaje, da so se lahko osredotočili na svojo dejavnost.

Ključni trgi Fluidmastra Postojna so srednjeevropski,  Italija je v porastu, iščejo pa tudi priložnosti drugod po svetu. Obeta pa se jim tudi nov posel, Kingfisher Distribution. »Delali bomo distribucijo Kingfisher po vsej Evropi, od Portugalske, Španije, Francije, Nemčije do Romunije. Z določenimi kupci delamo tudi v Rusiji in Maroku,« pojasnjuje sogovornik.

Sodelovanje z lokalnim okoljem Bogunović ocenjuje kot dobro.  »Podprli smo Center sodobnih tehnologij v ŠC Postojna, financirali smo realizacijo tega projekta, razpisali štipendije in naredili velik korak naprej. Podpiramo predvsem otroke in mlade.«

Fluidmaster Postojna trenutno zaposluje okoli 200 ljudi, glede morebitnega dodatnega zaposlovanja pa Bogunović pravi: »To bomo zavili v skrivnost.« Po njegovih besedah se poslovno okolje in industrija, razen orodjarstva, na Postojnskem šele razvijata, k čemur bo Fluidmaster bistveno pripomogel. Na vprašanje, kje vidi Fluidmaster čez pet let, Bogunović brez obotavljanja odgovarja:  »Tukaj, v Sloveniji.«

Ob petletnici želi sodelavcem, naj verjamejo vase in v zastavljene cilje.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Bogunović in Potužak čestitata svojim sodelavcem
Rojstnodnevna torta je bila prava umetnija

Ne spreglejte

Slovesno ob 80-letnici požiga Cerknice

Združenje borcev za vrednote NOB Cerknica, spletna stran stareslike. Cerknica.org in Občina Cerknica so ob …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja