Obvestilo

Za več okolju prijaznega prometa zaživel Center trajnostne mobilnosti Postojna

Občani Postojne bodo imeli še večjo spodbudo za premikanje na okolju prijazen način. To jim bo omogočil Center trajnostni mobilnosti Postojna (CTM Postojna), ki je včeraj odprl svoja vrata na Tržaški cesti 59a. Vsebine, ki se bodo izvajale v CTM Postojna, ste predlagali občani v okviru javnih razprav, ki jih je Občina Postojna organizirala s podporo okoljskih organizacij Focus in Umanotera v okviru programa podpore lokalnim skupnostnim pri projektu LIFE IP CARE4CLIMATE. Spremembe v smeri trajnostne mobilnosti, ki jih podpira lokalno prebivalstvo, so ključen prispevek k razogljičenju, hkrati pa so pomembne za naše zdravje in večjo kakovost življenja, je bil ključni poudarek vseh sodelujočih na uradnem odprtju centra.

CTM Postojna bo nudil podporno okolje za razvoj, koordinacijo in promocijo kolesarjenja, hoje, uporabe javnega potniškega prevoza in drugih okolju prijaznih načinov premikanja. Vzpostavljen je na lokaciji nekdanjega turistično-informacijskega centra, Občina Postojna pa se je za namen postavitve centra povezala z okoljsko organizacijo Focus, ki je spodbujala proces, predvsem z vključevanjem lokalnega prebivalstva, saj je center namenjen prav njim in spremembi njihovih prometnih navad.

Postojna zavezana okolju prijaznemu prometu

Župan Postojne Igor Marentič je na odprtju povedal, da “Občina Postojna se zavzema za takšen promet, da se bodo občani in občanke lahko učinkovito gibali po občini, pri tem pa ohranjali visoko kakovost naravnega in bivalnega okolja.” Dodal je, da je občina zavezana okolju prijaznemu prometu, saj so že vpeljali sistem izposoje koles POSbikes in brezplačni mestni prevoz Furman, CTM pa bo storitve povezal in dvignil na višji nivo. V gradnji je tudi mreža kolesarskih poti, ki bodo omogočile varno in hitro kolesarjenje na Postojnskem.

Trajnostna mobilnost za dosego podnebnih ciljev

Državni sekretar z ministrstva za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl je poudaril, da brez prehoda v trajnostno mobilnost ne bo mogoče doseči podnebnih ciljev in podnebne nevtralnosti. “Ministrstvo se tega dobro zaveda, zato področju namenja vse več pozornosti. CTM v Postojni kaže, da se tega zaveda vse več občin, kar je zelo pomembno, saj gre v Sloveniji za enega bistvenih izzivov zelenega prehoda.”

V želji, da bi CTM Postojna v kar največji meri naslavljal potrebe prebivalstva po mobilnosti, si je želela občina program dela CTM oblikovati v sodelovanju s prebivalci. Marjeta Benčina iz okoljske organizacije Focus, ki je občini nudila podporo pri identificiranju potreb domačinov in oblikovanju programa CTM Postojna, je pojasnila, kako je potekalo vključevanje javnosti: “Skupaj z občino smo izvedli delavnice za splošno javnost in ožji krog deležnikov. Na podlagi izsledkov teh dogodkov smo občini predlagali nabor aktivnosti, ki jih je uvrstila na program CTM Postojna.” Sogovornica še dodaja: “CTM Postojna je tudi demonstracijski projekt, celoten proces oblikovanja vsebin in storitev po skupnostnih načelih bo prenosljiv tudi v druga okolja, občine in regije.”

Spodbuda za spremembo prometnih navad

Odprtja se je udeležil tudi razred osnovnošolcev iz OŠ Miroslava Vilharja, ki so preizkusili in spoznali storitve, ki jih ponuja CTM Postojna. Kot je ob tem pripomnil predstavnik upravljalca CTM – MMibis d.o.o. Miha Juvan, bodo nadvse zadovoljni, če bo takšno zanimanje interes prisotno tudi med ostalim prebivalstvom Postojne, predvsem med tistimi, ki vsakodnevno sedejo za volan osebnega avtomobila. Juvan je dodal, da so “prav vsi iz Postojne in okolice vabljeni, da se oglasijo v centru, saj je to dobra spodbuda za spremembo prometnih navad. Sedaj bo to precej lažje, saj bodo prebivalci in obiskovalci lahko dostopali do storitev preko CTM, kjer jih bo čakala ekipa šest dni na teden.” Na spletu bo CTM Postojna mogoče najti na strani Mobiln.si.

CTM Postojna bo med drugim ponujal tudi svetovanje glede vsakodnevnega potovanja (osebni mobilnostni načrti, vozni redi, stanje v prometu). Postal bo “regionalna točka znanja” na področju trajnostne mobilnost, ki bo pod eno streho združeval tudi upravljanje sistema izposoje koles POSbike (vzdrževanje, servis, informacije o sistemu izposoje), servis koles skirojev in športne opreme, upravljanje s polnilnicami za električna vozila ter s sistemi za avtodome in kolesa, hkrati pa tudi pokrito kolesarnico in seveda raznolike aktivnosti za dvig ozaveščenosti o pomenu trajnostne mobilnosti.

Postojna.si/ Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja