Obvestilo

Začenja se gradnja novega gasilskega doma na Rakeku

Rakovški gasilci so dva tedna po podpisu pogodbe z izvajalcem, podjetjem Tipo, investicijske gradnje iz Ljubljane, dočakali zgodovinski dan. Včeraj so namreč v Rakeku položili temeljni kamen za nov gasilski dom – Dom zaščite in reševanja z medgeneracijskim centrom Rakek. »Cilj občinske uprave in občinskega sveta je pripeljati in končati izvedbo vsakega načrtovanega projekta,« je v nagovoru med drugim dejal cerkniški župan Marko Rupar in dodal, da je bilo izjemno težko najti primerno lokacijo za gradnjo, predvsem zaradi razgibane konfiguracije terena na tem območju in tudi zaradi bližine železniške proge. Župan je dogodek označil kot velik korak za  sedanjost in prihodnost PGD Rakek, ki šteje že več kot 130 let delovanja in ima v svojih vrstah tudi številne mlade gasilce.

Župan Marko Rupar, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Rakek Klemen Drole in direktor podjetja TIPO, investicijske gradnje, d. o. o., Robert Štrukelj so skupaj odkrili temeljni kamen, ki bo o slovesnosti pričal tudi prihodnjim generacijam. »Ima pa kamen zanimivo zgodovino. Ta kamen je nekoč služil kot obcestni kamen, pred lipovim drevoredom na Ljubljanski cesti. Neke noči je prišlo do prometne nesreče in voznik je zapeljal po brežini navzdol. Pri tem manevru je izruval kamen, ki je pristal v jarku za gasilskim domom. Ker je ležal na dokaj nedostopnem mestu in ni nikogar pretirano motil, ga niso odstranili. Po vseh teh letih pa so se ob tej priložnosti odločili, da je vendarle napočil čas, da mu namenijo drugo lokacijo,« je povedala povezovalka slovesnosti Maruša Opeka z Občine Cerknica.

Na 800m2 površine bo novi gasilski dom obsegal pritličje, medetažo in mansardo, na jugovzhodni strani objekta pa bosta stali dve nadstrešnici. V gasilskem domu bodo garaža, skupni prostor, poveljniška in dežurna soba, delavnica, dvorana, garderoba, pisarna in vsi pripadajoči tehnični prostori. V objektu bo tudi dvigalo za dostop do večnamenske dvorane za gibalno ovirane, ob objektu pa 26 parkirnih mest.

1,2 milijona evrov vredna investicija, ki jo bo občina financirala iz proračuna, bo predvidoma zgrajena junija oziroma julija prihodnje leto.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja