Obvestilo

Zalarjevi bližje prilagojenemu vozilu

Katja Zalar iz Begunj pri Cerknici je devetnajstletno dekle, ki jo življenje prikrajšalo za hojo. Že od rojstva namreč boleha za cerebralno paralizo in se lahko premika samo po kolenih. Težave ima tudi s fino motoriko, a na vozičku lahko samostojno sedi.

Čeprav Katja ne more hoditi, pa se njeni hobiji od zdravih sovrstnikov ne razlikujejo. Rada bere, posluša glasbo in upravlja z računalnikom. Ukvarja se celo z jahanjem. Doma ima kobilo Dolly, ki je Katjina najboljša prijateljica in terapevtka.

Katjina bolezen je močno zaznamovala tudi njeno družino. Starša, ki poleg Katje skrbita še za dve hčerki, ob povprečnih dohodkih poleg osnovnih življenjskih stroškov težko poskrbita za dodatne izdatke.

Katjo sta zaradi invalidnosti pred kratkim še nosila po stopnicah v podstrešno stanovanje, vendar jim je s pomočjo zbranih donacij uspelo postaviti stopniščni vzpenjalec, ki je olajšal življenje družini. Še vedno pa si prizadevajo za nakup vozila s prilagojeno dvižno zapornico, saj je njihov več kot 12 let star avtomobil premalo prostoren in se lahko poleg električnega vozička v njem peljeta samo voznik in sovoznik, ne pa tudi drugi družinski člani.

»Vesele nogice« za Katjo

Sredstva za pomoč Zalarjevim zbirajo prek društva Vesele nogice, katerega ustanovitelji so starši otrok s cerebralno paralizo ali drugimi razvojnimi zaostanki, ki zadostne podpore v javnem zdravstvu niso našli. Skupno naj bi do nedavnega  v akciji za pomoč Katji zbrali že 18 tisoč evrov, ne za vsak evrov, ampak celo za vsak cent pa je Katjina družina zelo hvaležna.

Za pomoč Katji in njeni družini so se odločili tudi na Rdečem križu Cerknica – Loška dolina – Bloke in  družini podarili sredstva v višini 1.200 evrov za nakup vozila z dvižno zapornico. »Spet dober občutek, da smo naredili nekaj dobrega,« pravijo v Rdečem križu. Če pa je v vaši moči, pa lahko s sredstvi pomagate tudi vi, in to kar neposredno na naslov: Katja Zalar, Begunje 122, 1382 Begunje pri Cerknici, TRR: SI56 0202 9365 0749 526, namen: ime in priimek.

Maruša Opeka

Foto: RK Cerknica

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja