Obvestilo

Zapori, promet in komunala – kisla jabolka za bodočega logaškega župana

Po Rovtah, Hotedršici in Dolenjem Logatcu so se logaški županski kandidati predstavili tudi v gornjelogaški dvorani Tabor. V imenu organizatorja, pomladnih strank NSi, SLS in SDS, je tri od štirih županskih kandidatov in občinstvo pozdravil Peter Stavanja, NS (na sliki)i. Aktualni logaški župan Berto Menard  je namreč zaradi podpisa medobčinske pogodbe v Idriji napovedal zamudo, kar je povzročilo nekaj nesoglasij. Stavanja je med drugim opozoril, da zamude na soočenjih za razliko od predstavitev niso sprejemljive.

Soocenje-Stavanja

 

 

Razmeroma strpni do zaporov

Kandidati za župane, Janez Ovsec, Boris Čičmirko in Miran Obreza, so uvodoma predstavili svoje poglede na eno trenutno najbolj žgočih vprašanj v logaški občini, to je morebitno umestitev zaporov v industrijsko cono Zapolje.  Kljub temu, da je javnost zaradi njih precej vznemirjena, so vsi kandidati izkazali relativno strpnost do tega vprašanja. Miran Obreza do njihove umestitve nima zadržkov, vidi jih celo kot priložnost in možnost za povezavo obeh industrijskih con. Osebno nima nič proti zaporom v Logatcu niti Boris Čičmirko, ki se mu debate o zmanjšani kakovosti življenja zdijo nepotrebne. Opozarja na to, da imamo v Zapolju več podjetij za predelavo odpadkov, in ta, kot pravi, dejansko vplivajo na kakovost življenja. Še najbolj se je na stran občanov postavil Janez Ovsec, ki je poudaril, da je Dom zdravja nasedla investicija, ki naj jo rešujejo banke. »Rešitev za to lokacijo je več, odločijo naj se ljudje na referendumu,« je dejal.

Neenake možnosti v kampanji

Na vprašanje voditelja soočenja Bojana Leskovca, ali menijo, da so imeli v volilni kampanji vsi enake možnosti, so kandidati brez izjeme odgovorili nikalno, Obreza pa je pripomnil, da si je aktualni župan za namen volilne kampanje prisvojil občinsko glasilo.

Mnogo kritičnih besed je letelo tudi na delo občinske uprave v iztekajočem se mandatu, od tega, da je preveč zbirokratizirana in kot taka slab servis občanom, do tega, da je občinska uprava vodila župana in ne obratno. Strinjali pa so se, da je nadzorni odbor, v katerem je bil tudi kandidat Janez Ovsec, odlično opravljal svoje delo.

Nad prometne zastoje s krožišči

Da so rešitev prometnih zastojev v Gorenjem Logatcu krožišča, se strinjajo vsi trije kandidati, pri čemer Obreza opozarja, da  rešitev za izredne razmere, kot so, denimo, nesreče na avtocesti, ne more iskati občina. Ovsec možnosti za obvoznico ne vidi, Čičmirko pa poudarja nujnost povezave med  obema industrijskima conama.

Komunalni prispevek

Vroča logaška tema je tudi plačevanje komunalnega prispevka, ki je različnim občanom različno obračunan. Medtem ko Obreza poudarja, da je to vprašanje mogoče rešiti v pol leta in da je treba vse občane obravnavati enakovredno, Čičmirko opozarja, da je pred 20 leti plačal zajeten znesek, a nima nič od tega. Ovsec, ki je kot nadzornik dal tudi nekatera priporočila, pa je prepričan, da je treba nekje presekati in postaviti nove kriterije. »Upoštevati je treba tudi pogoje gradnje komunalne infrastrukture. Včasih namreč ni bilo evropskih sredstev kot danes,« še opozarja Ovsec.

Medtem je v dvorano prišel tudi aktualni župan Berto  Menard in se po odločitvi preostalih treh kandidatov in kljub nasprotovanju predstavnika organizatorjev  Petra Stavanje sodeloval pri zadnjih temah soočenja.

Prenova Narodnega doma

Ta je po mnenju kandidatov potrebna, ključne pa bodo vsebine. Predvidena cena osem  milijonov evrov je po Čičmirkovem mnenju prenapihnjena, saj bi bilo investicijo po njegovem mnenju mogoče izpeljati s petimi do šestimi milijoni.

Od različnih zamisli, kako poskrbeti za družine in starejše so se kandidati dotaknili še vprašanja Komunalnega podjetja Logatec, pri čemer so se strinjali, da je v slednjem treba narediti red. Novi nadzorni svet naj po volitvah naredi revizijo poslovanja, so se strinjali kandidati. Ovsec je ob tem poudaril, da mora biti delovanje komunalnega podjetja naravnano na potrebe občanov in ga je treba temeljito prevetriti.

Kaj bodo konkretnega storili za KS Tabor, je bilo zadnje vprašanje torkovega soočenja. Medtem ko Obreza vidi največji problem v peskokopu, je za Čičmirka to Mihova domačija, Ovsec bi najprej reševal problem komunalnih prispevkov, Menard pa nadaljeval delo na kanalizaciji, reševal problem parkirišč okoli šole in vrtca ter začel prenovo kulturnega doma.

 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Začelo se je 53. državno tekmovanje mladih glasbenikov TEMSIG

Končal se je prvi tekmovalni dan že 53. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG, ki smo …

One comment

 1. pripravljalec_soočenja

  Za popolno informacijo!
  Kandidati za župane so bili o soočenju v Gorenjem Logatcu obveščeni že 26.sep. na soočenju v Narodnem domu in nihče ni predlagal drugačnega termina.
  V ponedeljek, 29.sep. ob 19h so dobili kandidati e_pošto in SMS s prošnjo za potrditev udeležbe in napovedjo, da se bo soočenje začelo točno ob 18:00
  Aktualni župan je v torek zjutraj (na dan soočenja) sporočil, da bo soočenje zamudil in bo prišel takoj, ko se bo dalo. Gospod župan se je sam odločil kateremu dogodku bo dal prednost in kje je bolj pomembno, da sodeluje.
  Sodelovanje na časovno omejenem soočenju (ob 20h je na LEP naslednje soočenje) tako, da zamudiš 8 vprašanj od 11 je res vprašljivo ali si sploh sodeloval na soočenju. Izpeljati soočenje s ponavljanjem vprašanj za samo enega pa ni več soočenje, ker lahko ostali vse replicirajo, na vprašanje pa so že odgovarjali.
  Zamujanje soočenj se tako lahko razume tudi kot izmikanjem vprašanjem, saj ima župan pri opravljanju županskih dolžnosti tudi podžupana, ki ga lahko nadosmesti pri županskih poslih. Po navedbi je bil samo svečan podpis pogodbe in ne usklajevanje pogodbe. Torej je potrebno določiti samo prioritete kje se želiš slikati (v predvolilnem času).
  Kot sem že povedal na soočenju imamo v Gorenjem Logatcu že izkušnje s takimi izgovori: pred dobrim letom smo krajani organizirali Zbor krajanov in nanj povabili tudi g. župana. Na zboru sprejete sklepe smo usklajevali toliko časa, da jih je eksplicitno potrdil tudi g. župan. Ko pa so ti sklepi prišli na občino so razglasili Zbor krajanov za neveljaven, ker ga ni sklical župan (bil pa je na njem in se s sklepi strinjal).
  Tudi to je dodatna pomoč volilcem pri odločanju v nedeljo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja