Obvestilo

Zaposleni v cerkniškem Brestu stavkajo zaradi neizplačanih plač

Cerknica – Približno 150 zaposlenih v cerkniškem podjetju Brest Pohištvo je v ponedeljek začelo s stavko, saj jim vodstvo med drugim dolguje majsko in junijsko plačo, je poročal Radio Slovenija. Sindikalisti se bodo v sredo sestali z odgovornimi, vendar je negotovost velika, zaposleni pa nimajo več veliko upanja na rešitev.

Stavka do izplačila majske in junijske plače

Poleg zadnjih dveh plač Brest zaposlenim dolguje še lanski regres in prispevke za več mesecev. Večina zaposlenih je na čakanju, denarja za zagon proizvodnje in izpolnitev naročil ni.

Po sporočilih tamkajšnjega sindikata bodo stavkali do izpolnitve stavkovnih zahtev, to je med drugim izplačilo plač za letošnji maj in junij.

Spomnimo, Brest je pred dvema letoma prejel za 1,8 milijona evrov državnega posojila, ki naj bi ga začel odplačevati letos. Po prepričanju gospodarskega ministrstva je bilo namreč smiselno ohraniti zdravo proizvodno jedro v družbi, stečaj pa bi imel za regijo, v kateri posluje, negativne gospodarsko-socialne posledice.

Po tečaju Bresta Brest Pohištvo

Brest Pohištvo je nastalo po razpadu oz. stečaju nekdanjega velikana slovenske pohištvene industrije – matične družbe Brest, in sicer leta 1990. Od prodaje posameznih delov Bresta je nastala družba Brest Pohištvo, ki je tedaj prevzela vseh 505 zaposlenih iz nekdanjega Bresta.

Družba, ki jo preko podjetja Finstro obvladuje Mitja Strohsack z družino, je v večje težave zašla leta 2012, ko je švedski proizvajalec pohištva Ikea po 15 letih proizvodnjo iz Bresta preselil na Poljsko.

Vodstvo družbe se je v zadnjih tednih pogovarjalo s potencialnimi investitorji, ki bi bili pripravljeni podjetje dokapitalizirati, vendar investitorja, kot kaže, še niso našli.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja