Obvestilo

Na primorski AC trčilo okrog 70 vozil, štirje mrtvi, neuradno pet

Goli vrh, Razdrto – Po zadnjih podatkih je danes na odseku primorske AC – na avtocestnem odseku med Senožečami in Razdrtim – na območju viadukta Goli vrh pri Razdrtem, v najbolj množični prometni nesreči v Sloveniji doslej, trčilo kar okrog 70 vozil, udeleženih pa je bilo okoli 120 oseb. Policija je potrdila štiri mrtve, neuradno naj bi jih bilo celo pet.  Zaradi prometne nesreče pri Razdrtem je primorska avtocesta ne tem odseku že od zgodnjih popoldanskih ur zaprta v obe smeri.

Za osebna vozila je omogočena vožnja po regionalni cesti Senožeče – Razdrto in obratno. Zastoji so nastajali v obeh smereh ter tudi na regionalni cesti. Posledično je prišlo tudi do zapore hitre ceste Vipava – razcep Nanos v smeri Kopra in Ljubljane. Priklopniki in polpriklopniki v smeri proti Kopru začeli izločati že pri Postojni.

Po neuradnih podatkih naj bi prišlo do verižnega trčenja vozil, v katerem je bilo po prvih podatkih policije udeleženih od 30 do 40 osebnih in tovornih vozil ter avtobus, po najnovejših podatkih pa je bilo skupaj udeležnih celo prek 70 vozil; policija je potrdila smrt štirih oseb, neuradno poročajo celo o petih mrtvih ter najmanj 30 poškodovanih osebah. Množičnim trčenjem naj bi botrovale slabe vremenske razmere, predvsem slaba vidljivost zaradi megle, neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja. Ponekod na Primorskem (predvsem med Postojno in Kozino) je namreč zaradi megle vidljivost zmanjšana že cel dan.

Reševalci so poškodovance vozili na vse strani, tako v ljubljanski UKC, kot v izolsko in šempetrsko bolnišnico. Ostale (nepoškodavane) udeležence pa v bližnje gasilne domove. Po poročanju TV Slovenija je bilo v nesreči udeleženih okoli 120 oseb. Pri odstranjevanju posledic naj bi sodelovalo okoli 70 gasilcev.

Poročilo PGD Postojna o verižnem trčenju na Golem vrhu:
“V soboto 30. januarja je okoli 14. ure prišlo do verižnega trčenja na avtocestnem odseku med Senožečami in Razdrtim.  V množični nesreči oz. v štirih ločenih naletih vozil, je bilo udeleženo preko 70 vozil, od tega 7 tovornjakov in avtobus. Z preko 70 gasilci iz PGD Razdrto, Hruševje, Veliko Ubeljsko, Studenec, Šmihel – Landol, Studeno, Divača, Senožeče, Sežana, Povir in ZGRS Sežana smo izvajali prometno in protipožarno varovanje, s tehničnimi posegi rešili ukleščene osebe iz razbitin. Nudili pomoč ekipam NMP iz Postojne, Sežane, Ajdovščine, Izole in podjetju Meditrans, pri oskrbi, iznosu in prenosu okoli 40 poškodovancev do reševalnih vozil, odklopili akumulatorje na udeleženih vozilih, nudili razsvetljavo in ostalo tehnično pomoč pri odpravljanju posledic nesreče. Po podatkih Policije so štiri osebe izgubile življenje. Ravno tako smo prevažali nepoškodovane osebe v Razdrto, kjer jim je pomoč nudil psiholog v gasilskem domu. Aktiviran je bil občinski štab CZ.”

Oglejte si videoprispevek neposredno iz prizorišča: HUDA NESREČA NA PRIMORSKI AVTOCESTI PRISPEVKI IN IZJAVE – TV POROČILA; Barbara Renčof, RTV SLOVENIJA

Primorska avtocesta / fotografija je simbolična.
Primorska avtocesta / fotografija je simbolična.

VOZNIKI POZOR: Med ustavljenima kolonama je potrebno pustiti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Zaradi okvare tovornega vozila je bil popoldne na primorski avtocesti oviran promet tudi pri priključku Vrhnika proti Ljubljani.

dars, promet.si, sta, PGD Postojna

foto-vir: @24ur_com / twitter

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja