Obvestilo

Zarodki človeške ribice v Postojnski jami se premikajo

Postojna – Zarodki človeške ribice v Postojnski jami, ki vedno bolj dobivajo obliko ličinke, so se začeli tudi premikati. Jajčeca je človeška ribica v velikem akvariju sredi jame začela odlagati 31. januarja, sedaj pa se zarodki v njih vse bolj premikajo in tako dokazujejo rast in razvoj, so sporočili iz Postojnske jame.

Nad razvijajočimi se jajčeci budno bdita biologa, ki opazujeta premike in odstranjujeta odmrla jajčeca, saj bi le-ta lahko okužila ostale. To opravilo je težavno in naporno, saj so jajčeca na težko dostopnih mestih, zato se mora eden izmed njiju potopiti v velik akvarij.

Med razvojem preživi le majhen odstotek ličink, so še zapisali v sporočilu. Zato so v družbi Postojnska jama še toliko bolj hvaležni naravi, ki jih je “obdarila z izrednim dogodkom ene svojih najbolj skrivnostnih živali”.

“Za jamo in ribico skrbimo po svojih najboljših močeh, a narava je svojeglava,” so zapisali v Postojnski jami. Zavedajo se, da je razvojna pot človeške ribice še dolga in skrivnostna, saj je živalca skrivnostna in nepredvidljiva. Zato so v družbi poudarili velik pomen čistega habitata reke Pivke.

Ker so priprave na morebitni zarod človeške ribice zahtevne, sta biologa skupaj z zunanjima sodelavcema obiskala francoski laboratorij v Moulisu, ki je namenjen preučevanju in reprodukciji človeške ribice. Čeprav so človeškim ribicam ustvarili kar se da primerljivo okolje z naravnim habitatom, pa v laboratoriju že deset let niso imeli nobenega podmladka.

Ne spreglejte

Mednarodni muzejski dan – Rock Off

Tradicionalni Mednarodni dan muzejev, ki ga prireja ICOM (Mednarodni muzejski svet) in katerega temi sta …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja