Obvestilo

Zavod Znanje Postojna povezuje lokalno skupnost in regijo

»Za nami je uspešno leto,« je na današnji novinarski konferenci v Notranjskem muzeju Postojna uvodoma povedala direktorica Zavoda Znanje Vladka Krese, ki je s sodelavci predstavila podatke o letošnjem poslovanju in načrte za prihodnost.

 S strateškim razvojnim pristopom, kadrovskimi okrepitvami in konsolidiranjem financiranja danes Zavod Znanje združuje sedem organizacijskih enot in Večgeneracijski center – Točke moči. Po besedah Kresetove delež financiranja ustanoviteljice, to je Občine Postojna, znaša dobrih 35 odstotkov, »… kar potrjuje, da smo kot institucija zelo uspešni na pridobivanju dodatnih zunanjih, evropskih in nacionalnih sredstev iz razpisov,” je poudarila direktorica.V vseh enotah, ki ne pokrivajo samo Postojne, temveč vso regijo,  letos beležijo pozitivno rast, tako po prihodkih kot tudi po obisku.

Največ energije in aktivnosti so v vseh enotah v zadnjem obdobju namenjali kadrovskim okrepitvam, ki so med drugim pripomogle tudi k razvoju vsebinskih področij.

»V dobrem leti dni smo uspeli revitalizirati Kulturni dom Postojna, obstoječi program pa razširiti. Letos smo zelo aktivno sodelovali tudi pri organizaciji Kulturnega utripa poletja v Postojni,« je med drugim dejala Katja Jordan, vodja OE Kulturni dom Postojna. V Ljudski univerzi so po besedah vodje Tine Bazjako velik poudarek namenjali ranljivim skupinam, pripravili so vrsto izobraževanj in svetovanj za brezposelne.

Notranjski muzej letos praznuje 70-letnico delovanja, jubilej pa bodo po besedah Tine Poljšak, kustosinje in pedagoginje, obeležili 1. decembra. Notranjski muzej je letos obiskalo prek 25 tisoč obiskovalcev, od tega 60% otrok in mladine.

Polnijo se tudi prostori Podjetniškega inkubatorja Perspektiva, kjer trenutno »domuje« 11 podjetij. »Program Inkubatorja se financira v okviru projekta Spirit, deloma pa tudi iz sredstev EU,«, je povedala Tamara Bergoč in poudarila, da PIP ponuja brezplačne vsebine, svetovanja in motivacijska predavanja za podjetnike.

Letošnja turistična sezona je bila v vseh pogledih nadpovprečna tudi na Postojnskem, kjer so, kot je dejala vodja Turizma Špela Gacin, zabeležili 17% več nočitev, medtem ko se je obisk obeh TIC-ev povečal kar za 80%. »S sloganom Začuti legendo. Bodi legenda. Po besedah Gacinove na turističnem področju povezujejo lokalne zgodbe.

Večgeneracijski center Točka moči po besedah dr. Nine Vanite Hočevar beleži kar 100-odstotno rast aktivnosti, saj so v regiji izvedli 743 ur aktivnosti in imeli samo v Postojni 1350 obiskovalcev različnih aktivnosti. Kot je poudarila Hočevarjeva, VGC ponuja funkcionalna znanja, dobro sodeluje z društvom upokojencev in si pomaga s številnimi prostovoljci.

S povezovanjem različnih akterjev Zavod učinkoviteje zadovoljuje potrebe lokalne skupnosti in regije na področju kulture, turizma in izobraževanja, s čimer udejanja svoje poslanstvo.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Osem novih podjetniških idej v programu Naša perspektiva

Na dogodku Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva je bilo predstavljenih osem svežih, inovativnih in ustvarjalnih podjetniških …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja