Obvestilo

Zaživel socialni projekt Moja kuhinja

Na pobudo Vrtca Postojna in ob sofinanciranju občine je v Postojni zaživel socialni projekt Moja kuhinja. V njej bodo za socialno najbolj ogrožene občane pripravljali po en topel obrok dnevno. Tonja Ferjančič, direktorica Vrtca Postojna, in postojnski župan Igor Marentič sta simbolično prerezala trak in odprla Mojo kuhinjo (na sliki).

»Mislim, da je to samo dodana vrednost v smislu pomoči tistim, ki so le-te potrebni. V tej gospodarski situaciji je to najmanj, kar lahko občina prispeva,« je na novinarski konferenci dejal župan Igor Marentič. Po podatkih postojnskega centra za socialno delo namreč v tej občini živi nekaj manj kot 500 socialno ogroženih posameznikov.

Po besedah Patricije Može, direktorice CSD Postojna, bodo do toplega obroka upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči v višini so 269 evrov, ki bodo na centru dobili potrdilo, s tem pa po plačilu bone za hrano. Za topel obrok bodo namreč prispevali po en evro, kar jim med drugim nalaga tudi odgovornost, da hrano dejansko prevzamejo.

Pri pripravi projekta so se zgledovali po nekaterih drugih občinah v Sloveniji. Primeri dobrih praks so, denimo, v Piranu in Celju, kjer tovrstno dejavnost opravljajo že vrsto let. »Pri njih smo dobili koristne napotke, navodila, vendar je vsaka občina tudi specifična, tako da smo imeli svoj pristop, svoje smernice,« pravi Marentič.

Prvi dan naj bi na kosilo prišlo 15 ljudi, njihovo število pa bo v prihodnje verjetno naraščalo. Sčasoma naj bi jih v Moji kuhinji enkrat na dan topel obrok prejemalo do 150. Hrano bodo delili prostovoljci.
Po besedah Tonje Ferjančič, direktorice Vrtca Postojna, bodo obroke pripravljali po smernicah zdrave prehrane, na voljo bo en meni, enkrat na teden pa bodo postregli tudi brezmesni obrok. Poudarek bo na lokalno pridelani hrani.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

ljudska kuhna-župan

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja