Obvestilo

Zbor Zvon navdušil z osrednjo prireditvijo dneva državnosti Slovencev v Beogradu

Na povabilo prodekana Fakultete dramskih umetnosti v Beogradu profesorja Andrije Dimitrijevića in v soorganizaciji Društva Sava je Cerkveni mešani pevski zbor Zvon iz Ilirske Bistrice (CMePZ Zvon) na slovenski državni praznik z bogatim programom navdušil številne slovenske in srbske goste v Beogradu. V nadaljevanju turneje so z ubranim petjem razveseljevali tudi na predvečer srbskega Vidovega dne v Sremskih Karlovcih ter dan kasneje v katoliški cerkvi Marijinega vnebovzetja v Novem Sadu.

 »Oba koncerta v Srbiji sta glede na poslušalstvo in namen imela različna glasbena programa, sestavljena iz ljudske in umetne posvetne in sakralne dediščine slovenskih, srbskih in tujih avtorjev,« je povedala akademska glasbenica in organistka Damjana Kinkela, ki zbor vodi od leta 2000. Na koncertu na dan državnosti v Beogradu 25. junija je nastopil tudi Zbor »Pojoča družba« Društva Sava. V Sremskih Karlovcih so 27. junija dogodek popestrili s plesi in pesmimi Srbije tudi člani Mladinskega kulturno umetniškega društva Brankovo kolo (OKUD Brankovo kolo). Koncerta je povezovala Kristina Jenko Čekada. Staroslovanske pravoslavne skladbe zbora Zvon so odmevale še v pravoslavni cerkvi Hramu Svetega Save v Beogradu. Člani zbora Zvon pa so navdušili tudi s sodelovanjem pri bogoslužju v osrednji katoliški cerkvi v Novem Sadu.

»Na 1.280 kilometrov dolgi štiridnevni turneji smo med domače ljudi ponesli pesem, slovensko tradicijo in kulturo, se med seboj še bolj povezali ter spoznali številne dobre ljudi. Novih povabil pa ni manjkalo,« je po turneji povedal predsednik zbora Andrej Rolih. Gostitelj profesor Dimitrijević, ki je po koncertu poslal zahvalo, je zapisal: »Splošni vtisi so, da ste vsem prinesli odlično energijo, bravo.. super.«

 Njihov zadnji večji nastop v tujini je bil v božičnem času v letu 2014, ko je zbor zastopal slovenske barve na festivalu za staroslovansko glasbo »Glagoliana« v Zagrebški stolnici Marijinega vnebovzetja. V 32 letih delovanja je Zbor Zvon pomembno vplival na kulturno življenje domače občine s petjem pri bogoslužju, na občinskih revijah pevskih zborov, kjer redno sodeluje že od leta 1985, vsako leto organizira in izvede božični koncert, se udeležuje revije Primorska poje ter nastopa na drugih priložnostnih nastopih v domači občini ter zunaj občinskih in državnih meja.

Cerkveni mešani pevski zbor Zvon je bil ustanovljen leta 1982 v župnijski cerkvi sv. Petra v Ilirski Bistrici. Kot društvo je zbor organiziran od leta 2000.

Začetki zadnje velike turneje v Srbijo segajo v čas izpred dveh let, ko je prof Andrija Dimitrijević, prodekan Fakulteta dramskih umetnosti, na Ilirskobistriškem iskal svoje prednike s priimkom Urh. Vzpostavil je kontakt z Vladimirjem Tomšičem, ki mu je pri tem pomagal. Ob obisku profesorja Dimitrijevića na Bistriškem so posamezni pevci zbora Dragotina Ketteja in

Zvon sodelovali tudi pri počastitvi spomenika v Tominjah. Med zapisanimi imeni na spomeniku je bil tudi Ivan Urh, ded profesorja. To je bil povod za razgovore o organizaciji koncertov v Beogradu s povabili Društva Sava in Karlovačke Gimnazije.

Nastope so sofinancirali in podprli Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Ilirska Bistrica ter Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava, Občina Sremski Karlovci z Ekološkim centrom Radulovački, OKUD Brankovo kolo in drugi posamezni donatorji.

Petra Skok

Foto: Simon Skok

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja