Obvestilo

Zbornik Dvorec Ravne – med zgodovino in digitalnim

 

V torek so v Parku vojaške zgodovine predstavili zbornik z naslovom »Dvorec Ravne – med zgodovino in digitalnim«, ki ga je Občina Pivka izdala v okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV.

Cilj omenjenega projekta je obuditev grajske kulturne dediščine z neizkoriščenim potencialom – Občina Pivka se zato ukvarja predvsem z dediščino dvorca Ravne. Z različnimi projektnimi aktivnostmi se poskuša v prvi vrsti zbrati kar največ informacij in podatkov o zgodovini in razvoju dvorca; s pripravo produktov (mobilna igra Vitezov izziv, kolesarska trasa Pot gradov, razstava Dvore Ravne …) dediščino dvorca približati zainteresirani javnosti in jo nenazadnje tudi ohraniti.

Dediščina dvorca osvetljena z različnih področij

S tem namenom je bil pripravljen tudi zbornik »Dvorec Ravne – med zgodovino in digitalnim«. Sestavlja ga osem strokovnih prispevkov, ki dediščino dvorca osvetljujejo z različnih področij. Prvi del zbornika sestavljajo prispevki dr. Igorja Sapača, Igorja Gardelina, dr. Dragice Čeč in dr. Boštjana Laharnarja, ki predstavljajo zgodovino in razvoj Raven ter arheologijo z njimi povezanega Šilentabora. V drugem delu pa so prispevki namenjeni predstavitvi digitalizacije te vrste kulturne dediščine in njeno uporabo za različne namene. O vizualizacijah, poskusih rekonstrukcij in pripravljanju digitalnih produktov pišejo dr. Dimitrij Mlekuž, Matevž Straus in Dejan Šuc, Dejan Iskra ter Jure Kusetič in Saša Rudolf.

Dvorec v fotografskem objektivu

Na predstavitvi zbornika sta svoje prispevke orisala dr. Dragica Čeč, ki je predstavila politično delovanje Bernardina Raunacha in Tomaž Kalin, ki je opisal proces priprave rekonstrukcij in 3D modelov dvorca Ravne. Popestritev dogodka pa je pomenilo odprtje fotografske razstave avtorja Antona Bukovnika. Slednji je v objektiv ujel črno-bele detajle  dvorca Ravne, ki pa ne krasijo le razstave, ampak tudi strani omenjenega zbornika.

PVZ / Uredništvo NzN

Foto: Boštjan Kurent

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja