Obvestilo

Zdravstveni dom Logatec z novim reševalnim vozilom

V ZD Logatec so danes slovesno prevzeli novo, že četrto  reševalno vozilo.

 

Slovesnosti sta se udeležila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in logaški župan Berto Menard, ki sta bila poleg direktorice  Zdravstvenega doma ga. Mateje Kunc tudi slavnostna govornika. Prireditev so popestrili učenci Glasbene šole Logatec. Vozilo pa je takoj po uradni predaji ključev oddrvelo na nujno vožnjo.

resevalno-berto-kolar-kunc

ZD Logatec pokriva območje logaške občine s 14.149 prebivalci in z radijem delovanja 25 km. V tukajšnji zdravstveni dom prihajajo poleg krajanov Logatca tudi prebivalci okoliških vasi, in sicer iz Rovt, Medvedjega Brda, Hleviš, Vrha sv. treh kraljev, Hotedršice, Grčarevca in Laz.

V preteklih letih se je zaradi izgradnje več stanovanjskih sosesk in posledičnega priseljevanja mladih družin  v občini močno povečalo število prebivalcev. Tako počasi, a vztrajno tudi kolektiv zdravstvenega doma  šteje vse več članov.

»Začetki Nujne medicinske pomoči Logatec segajo daleč v zgodovino delovanja logaškega zdravstvenega doma, reševalno vozilo pa smo prvič dobili leta 1995,« pojasnjuje Andrea Turk Šverko, dr. med., spec. druž. med., vodja urgence v Logatcu. »Takratno vodstvo Zdravstvenega doma je 24-urno delovanje NMP organiziralo iz lastnih virov.«

Prvo vozilo leta 1995  in drugega 2004. so kupili s pomočjo krajanov, podjetij, obrtnikov in drugih donatorjev ter s sredstvi Zdravstvenega doma. »Novembra 2008  je bil  v Slovenji sprejet pravilnik o službi NMP. Zdravstvenemu domu  Logatec je zavarovalnica  prvič zares priznala dejavnost 24 urne NMP,« pravi sogovornica.  »Leta 2011 smo zaradi vse večjih potreb po nenujnih in sanitetnih prevozih dokupili dodatno  reševalno vozilo.« Večino sredstev je zbral Zdravstveni dom sam, 22% pa je prispevalo Ministrstvo RS za zdravje.

Od leta 2012, ko ima ZD Logatec prvič dve reševalni vozili,  opravljajo tudi dobršen del nenujnih prevozov. »Že vrsto  let  pri  nenujnih prevozih močno presegamo letni načrt, ki nam ga  dodeli zavarovalnica,« pove Turk Šverkova. »Pri našem delu poseben pomen dajemo  varnosti.  Tako smo mnogi vadili treninge varne vožnje na Vranskem.«

Na novo, četrto reševalno vozilo so v logaškem zdravstvenem domu  še posebej ponosni, saj so nakup v teh turbulentnih časih izvedli iz lastnih sredstev. »Stari avto je bil pošteno dotrajan, zato  smo združili  leta varčevana sredstva, znanje in ideje in si omislili novega,« pojasnjuje vodja logaške urgence.

Vozilo bo namenjeno   predvsem za prevoze nepokretnih in bolnih  pacientov  na dogovorjene preglede k specialistom, hkrati  pa je sodobno opremljeno tudi za posredovanje na nujnih intervencijah. Poleg udobne postelje avto premore  še en sedež več, kot smo vajeni pri običajnih reanimobilih. Pomembna tehnično zanimivost je, da so sedeži med seboj različni po obliki in namembnosti.  Goseničar, na primer,  je sedež za enostavno drsenje  po stopnicah v blokih in večjih stanovanjskih hišah,  tistega iz karbona na kolesih pa  v avto porineš kar po klančini.

Cena novega vozila je po besedah Turk Šverkove primerljiva s ceno stanovanja v Ljubljani.

Blanka Markovič Kocen

Foto: B. M. K.

 

 

 

 

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja