Postojnska jama
Obvestilo

Zelena luč za obnovo brivskega in frizerskega salona Ozbič

Z revitalizacijo brivsko-frizerskega salona Ozbič v Postojni želimo ohraniti kulturno dediščino našega prostora, oživiti podjetniško dejavnost ter ustvariti atraktivno in živahno točko v mestnem središču, ki bo zanimiva tako za domačine kot za turiste. Občina Postojna je s projektom »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« uspešno kandidirala na 4. Javnem razpisi LAS Med Snežnikom in Nanosom, v okviru katerega se bo začela obnova.

Že letos spomladi se bo začela obnova zunanjosti salona Ozbič, ki bo potekala skladno s konservatorsko-restavratorskimi smernicami. Dodatno bomo pripravili informativno razstavo o delovanju salona Ozbič v preteklosti. Aktivnosti zunanje obnove in razstave so sofinancirane v okviru projekta Stare obrti za nove podjetniške priložnosti, ki je bil uspešno prijavljen na 2. javni poziv LAS med Snežnikom in Nanosom za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja. Vodilni partner obeh projektov je Občina Postojna, pripravljena pa sta bila v sodelovanju z RRA Zeleni kras.

Prav tako bomo v letošnjem letu pričeli z obnovo notranjosti, ki bo sofinancirana s programa za razvoja podeželja, LAS sodelovanje, projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost. Notranjost brivsko-frizerskega salona, ki vsebuje opremo v časovni osi od leta 1924 do konca delovanja salona leta 2015, bo obnovljena ter predstavljena kot živi muzej. V okviru projekta bomo izvedli tudi mehke vsebine, ki bodo prispevale  k uspešnemu delovanju salona. Brivskih storitev se v mestnem središču lahko nadejamo že v prihodnjem letu.

Z obnovo in revitalizacijo salona želimo oživiti mestno jedro Postojne s podjetniškimi aktivnostmi, kar je tudi danes trend pri upravljanju in oživljanju mestnih središč.  Želimo, da središče dobi nazaj svoj živahni utrip in poveča turistično privlačnost.  Namen je, da je Ozbičev brivsko-frizerski salon prepoznan kot primer dobre prakse kakovostne revitalizacije domačih obrti ter s tem zgled ostalim akterjem v regiji in drugod.

Sidonija Z.

Ne spreglejte

Minister Vrtovec v Logatcu: 600 000 evrov za investicije blokirajo okoljevarstveniki

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se je s sodelavci na obisku naše regije danes …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja