Obvestilo

Zeleni kras: povečujejo se nočitve in obisk znamenitosti

V 2015 so v Primorsko-notranjski regiji zabeležili 112.162 nočitev, kar v primerjavi z letom prej pomeni skoraj 23-odstotni porast nočitev, so povedali na današnjem srečanju Regionalne destinacijske organizacije (RDO) z novinarji, na katerem so predstavili tudi  Novosti letošnjega programa dela te organizacije.

Daleč največ nočitev je bilo realiziranih v občini Postojna (89.837). Na osnovi prijavljenih nočitev so občine prejele v občinske proračune za dobrih 58.000 evrov turistične takse.

Boljši tudi obisk znamenitosti

Brez dveh najbolj obiskanih, Postojnske jame in Predjamskega gradu, je znamenitosti naravne in kulturne dediščine Zelenega krasa v 2015 obiskalo skupaj 76.953 turistov, kar je dobrih 18 odstotkov več kot v letu 2014. Če k temu prištejemo še znamenitosti, s katerimi upravlja podjetje Postojnska jama, je obisk v 2015 dosegel 1.076.953. Obisk vztrajno rase tako v spomladanskih in jesenskih mesecih, kar pomeni, da se turistična sezona želeno podaljšuje.

Destinacija se je lani predstavljala na 16 turističnih sejmih in predstavitvah v Sloveniji in tujini, organiziranih je bilo 9 študijskih tur, s katerimi smo predvsem tuje novinarje in ostale ciljne skupine seznanili z unikatnimi doživetji, ki jih Zeleni kras ponuja.

V 2016 poudarek na spletni komunikaciji

Glavna tuja trga RDO bosta poleg slovenskega tudi letos Italija in Avstrija, kjer bodo preko sejmov, borz in delavnic nagovarjali predvsem kamperje, ljubitelje narave in opazovanja živali ter kolesarje in pohodnike. Za potrebe sejemskih dogodkov in predstavitev v tujini bo kot osrednji imidž promocijski material uporabljen novi katalog Skrivnostni kras in turistične jame Slovenije, katerega izdajo do poletja načrtuje Turistično društvo Postojna.

Večja  pozornost bo namenjena vsebinski in tehnični posodobitvi destinacijskega spletnega portala in spletnemu komuniciranju, saj s trenutnim stanjem in obiskom niso zadovoljni. Tudi letos bomo kot ključno orodje za promocijo destinacije in posameznih produktov na tujih trgih uporabljali študijske ture, saj so glede na vložena sredstva zelo učinkovita promocija.

V letu 2016 RDO za izvajanje programa dela razpolaga s fiksnim proračunom 60.000 EUR (sofinanciranje občin Primorsko-notranjske regije), iz drugih virov, na primer lastne trženjske dejavnosti in  nepovratna sredstva iz razpisov, pa je predvidenih 10.000 evrov sredstev.

RDO-študijska tura

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja