Obvestilo

Žerjavisti snemajo film o Pavlu Knoblu

Orehek pri Postojni / Tomaj – Minuli četrtek je padla prva klapa igrano -dokumentarnega filma o Pavlu Knoblu v produkciji skupine Žerjavisti iz Postojne. »Naš zamolčani prvi pesnik si zasluži, da ga potegnemo iz pozabe in o njem spregovorimo,« pravi producentka Dragana Čolić, ki se podpisuje pod scenarij in režijo.

Pavel Knobl je večini neznan,  čeprav bi se o njem morali učiti v šoli. Leta 1801 je v Kranju spisal in natisnil prvo posvetno pesniško zbirko Štiri pare kratkočasnih Novih pesmi, a v učbenike ni zašel. Primat med pesniki mu je izmaknil Valentin Vodnik, ki je v svoj izvod Knoblove zbirke zapisal epigram: ”Bukve iz Kranja, polne drekanja.”

Od gostilniških tem do cerkvenih pesmi

Knobl, ki se je rodil v Orehku pri Postojni, poklic organista – cerkovnika in učitelja ga je popeljal v mnoge slovenske  kraje (učil je v Postojni, Kranju, Ložu, Višnji Gori, Ribnici in tudi Tomaju), je namreč  pisal pesmi, ki niso ustrezale t.i. visoki kulturi, bolj so ga zanimale gostilniške debate in teme, ki so zaposlovale misli navadnega Kranjca. Tako je pisal pesmi o krompirju, prevarantskih možeh in ženah, pustnem rajanju in tudi o prdcih.  »Knobl je izjemno zanimiva osebnost, poleg svojih okroglih in kosmatih nam je zapustil  tudi  prvi daljši prevod moralistične povesti , gre za povest o sveti Genovefi, zanimivo, pisal je tudi cerkvene pesmi,  večino teh je tudi uglasbil. Jaz ga doživljam kot izredno naprednega in pogumnega moža, ki je imel rad življenje, nenazadje se je kar dvakrat poročil,«  pove Čolićeva,  ki ji je k sodelovanju  uspelo pritegniti dr. Vojka Gorjanca, dr. Tanjo Žigon, dr. Mirana Hladnika, ddr. Igorja Grdino, Draga Misleja-Mefa, Boštjana Gorenca-Pižamo, Borisa Kobala in Andreja Smerduja. »Z Andrejem smo v četrtek v Orehku in v Tomaju posneli prve in zadnje minute filma, v tem tednu smo z ddr. Grdino v Ribnici in tako do konca poletja z drugimi sogovornik v vseh krajih, kjer je Knobl učil.

Zbiranje sredstev za ohranjanje slovenske literarne dediščine

Ko zaključimo s tem, pride na vrsto ubadanje z igranimi prizori, ki bodo zahtevali tudi največ  finančnih sredstev,« še doda Čolićeva.

Žerjavisti sredstva za film zbirajo sproti, če bi kdo želel podpreti njihova prizadevanja pri obujanju in ohranjanju slovenske literarne dediščine, saj je film o Knoblu namenjen prav temu, bodo izredno veseli vaše  pomoči. Pišete jim lahko na info@zerjavisti.si

Blanka Markovič Kocen

Foto: Žerjavisti

Vodilna fotografija: Na prvi snemalni dan filma o Knoblu so termometri v Tomaju kazali krepko čez 30 stopinj, kar pa ni vplivalo na dobro voljo. Na fotografiji: Klemen Premrl, Andrej Smerdu in Dragana Čolić.

 

Knobl3

Družina Pelan iz Tomaja Knobla, ki je živel v njihovi hiši, vse do snemanja ni poznala. Na fotografiji: Nikita  Pelan z mamo, Andrej Smerdu in Dragana Čolić

Knobl 1

Z Andrejem Smerdujem , rodoslovcem in ljubiteljski zgodovinarjem, so Žerjavisti  pred orehovškim gradom posneli prve minute filma. V Krajevni skupnosti  Orehek in ŠKD Orehek so lani ob 250-letnici Knoblovega rojstva izdali zbornik in ponatisnili Knoblovo pesniško zbirko. Stalna razstava je na ogled v tamkajšnjem kulturnem domu.

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja