Obvestilo

Zgodba, ki jo ustvarja les

Tako je svojo razstavo poimenoval Veljko Toman, ki svoj cikel predstavlja v Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu. Umetnik, ki živi in ustvarja na Rakitni, je po  slikarstvu nadaljeval podiplomski študij restavratorstva, in je prepričan, da se obe področji dopolnjujeta. Razstavo je tudi tokrat organiziralo Društvo likovnikov Logatec, umetnika pa je predstavila neprekosljiva likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, glasbeno pa oplemenitile pevke ŽPZ Tonja iz Borovnice.

 Tomana je Stibilj Šajnova označila kot temperamentnega likovnega ustvarjalca, čigar energija se kaže v energični barvitosti in odločni potezi na velikih slikovnih površinah, ki oblikujejo podobo tokratne razstave.

Veljko Toman je velik ljubitelj narave, iz katere črpa tudi največ svojih motivov. Kot je dejala Anamarija Stibilj Šajn, se tega motiva oklepajo tudi mlajši umetniki, zavedajoč se, da sta kapitalizem in globalizacija grožnji naravi. Tokratno razstavo je zaznamovalo umetnikovo čutenje ob naravni katastrofi – žledu, slike pa predstavljajo njegov ustvarjalni poklon drevesu: drevesu, ki rase ali pa tistemu, ki nastopa v obliki hloda in ima v tem sklopu slik osrednjo vlogo. Njegov cikel se je po žledolomu nadaljeval s pogledi skozi gozd, med silhuete mogočnih drevesnih debel, med katerimi si išče pot svetloba. Kot je drevo simbol življenja, so tudi Tomanove slike prekipevajoče, polne barv in svetlobe. Z barvami izpričuje čustva, pravi.

Veljko Toman, ki je bil do nedavnega maratonski tekač in je za svoj 70. rojstni dan pretekel maraton v Atenah, je prepričan, da tudi umetnik potrebuje kondicijo, v letu 2019 pa nima kakih posebnih želja. Pravi, da mu je dobro, da bi le lahko še naprej ustvarjal in pri tem ne doživljal kakih večjih stresov, ter prebral čim več dobrih knjig.

Razstava, ki jo je finančno podprla Občina Logatec, bo v Jožefovi galeriji na ogled do 8. marca.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Primož Sark, B. M. K.

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja