Obvestilo
Slavnostni trak na otvoritvi informacijske pisarne Starting point Postojna je prerezal župan občine Postojna Igor Marentič.

Zgodba o uspehu – projekt Arrival Regions

»Projekt Arrival Regions je zelo uspešen in učinkovit. V njem sodeluje 13 partnerjev iz šestih držav, med njimi tudi občina Postojna. Osrednja tema projekta je raziskovanje pristopov socialnih inovacij za socialno in gospodarsko vključevanje državljanov izven Evropske unije,« je projekt predstavila Maja Piškur, koordinatorica projektov na občini Postojna.

Projekt se izvaja v okviru programa Interreg Centralna Evropa. »Veseli nas, da lahko sodelujemo pri tem projektu, ki je izrednega pomena,« je poudaril Igor Marentič, župan občine Postojna.

Dejstvo je, da trend izseljevanja mladih iz podeželja EU nakazuje potrebo in priložnost za poselitev odročnih vasi z mladimi družinami, ki migrirajo zaradi političnih ali ekonomskih razlogov. EU regije prihodnosti spodbujajo pristope socialnih inovacij, da bi postalo družbeno in ekonomsko vključevanje državljanov izven EU na podeželska območja zgodba o uspehu. »Migranti, ki prihajajo iz držav, ki niso članice EU, so večinoma mladi in so pustili velik pečat v demografski sliki srednjeevropskih podeželskih območij. Večji del migrantov se odloči, da se bodo po obdelavi prošnje za azil naselili v večjih mestih, ker menijo, da bodo tam našli boljše možnosti za njihovo ekonomsko vključevanje,« je izpostavila Maja Piškur.

V sklopu projekta je v Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna na voljo tudi informacijska pisarna Starting point Postojna, ki je namenjena vsem priseljencem na območju občine Postojna.

»Projekt je razdeljen v štiri delovne sklope. Tretji oz. T2 nosi naslov Izvedba socialno inovativnih pristopov skozi lokalne, regionalne in mednarodne povezave. V tem sklopu se je izvedlo devet pilotnih aktivnosti, med ostalimi tudi na območju postojnske občine, ki so testirale nove pristope, ki vključujejo lokalne deležnike, opredeljene v mednarodni strategiji za socialne inovacije. Pripravila so se tudi ciljno usmerjene smernice in navodila za izvajanje socialnih inovacij, in sicer na podlagi uspešno izvedenih pilotnih aktivnosti in dobrih praks,« je opisala Maja Piškur. V sklopu tega delovnega sklopa je sodelovalo kar 185 migrantov izven EU, 70 prebivalcev Postojne in 9 ostalih lokalnih deležnikov.

Občina Postojna je zaradi ugodnih prometnih poti in lege med Ljubljano, Trstom, Gorico in Reko že od nekdaj upravno in gospodarsko središče Notranjske. Pokriva 269 kvadratnih kilometrov veliko območje z več kot 16.000 prebivalci. Župan Igor Marentič si s svojo ekipo prizadeva, da bi Postojna postala turistično, kulturno, športno, izobraževalno in podjetniško regijsko središče.

Vir: Občina Postojna

Projektna ekipa projekta Arivall Regions

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja