Obvestilo

Zgodbe »izgubljenih otrok« na pročelju OŠ Antona Globočnika Postojna

Pročelje Osnovne šole Antona Globočnika Postojna od včeraj krasi stenska poslikava, poimenovana »Izgubljeni otroci«,  ki je nastala kot trajno obeležje mednarodnega projekta Preslišan jok izgubljenih/ukradenih otrok, katerega vodilni partner je Zavod Samostojen si iz Cerknice.

Zavod Samostojen si iz Cerknice je bil v letu 2020 uspešen pri prijavi projekta na program Evropa za državljane, ki ga razpisuje in financira Evropska izvajalska agencija za izobraževanje in kulturo (EACEA). V projektu poleg Slovenije sodelujeta še Nemčija in Srbija. Kot vodilni partner so prevzeli vlogo koordinacije projekta in organizacije dogodkov, ki po eni strani osvetljujejo usode in zgodbe ukradenih otrok iz časa druge svetovne vojne, s poudarkom na ukradenih otrocih iz območja Slovenije ter na drugi strani ozaveščanja o zgodbah današnjih migrantskih otrok, s poudarkom na otrocih brez spremstva, ki prihajajo v Evropo.

S projektnimi aktivnostmi želijo ozaveščati o raznovrstni problematiki, ki ima skupni imenovalec: kršenje osnovnih otrokovih pravic, ki bi morale biti zagotovljene vsakemu izmed njih. Trajno obeležje projekta bo stenska poslikava v vsaki izmed sodelujočih držav, ki bo krasila eno od javnih sten. V Sloveniji je to poslikava na OŠ Antona Globočnika, imenovana »Izgubljeni otroci«.

Različne poti do svobode

Pričujoča stenska poslikava osvetljuje dejstvo, da mir in svoboda nista samoumevna. Mlada umetnica Metka Knap iz Ljubljane z muralom prikazuje, kako se vsak od nas žene za svobodo na svoj način. Deklica na beli golobici, ki simbolizira svobodo, želi zbežati v lepši, svobodnejši svet, čeprav je v njenih očeh ta svet lahko celo nekakšna utopija. Na poti se ujame v past (temni del murala), ki predstavlja nestrpnost in slabe razmere iz katerih izhaja oz. ki jo čakajo na poti.

Motiv govori o otrocih – tako tistih, ki so se v preteklosti soočali z grozotami, kot tistih, ki so danes na robu družbe in jim je zaradi različnih razlogov odvzeto dostojno življenje in svoboda, saj se jih tretira kot tretjerazredne ljudi – in njihovi želji po svobodnem in dostojnem življenju.

Poleg murala je Zavod Samostojen si izvedel tudi več dogodkov: v Celju je potekal dogodek »Nauki iz preteklosti«, v sklopu katerega so si dijaki gimnazij iz Celja ogledali film Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci, kateremu je sledilo pripovedovanje zgodb. Svojo zgodbo je predstavil dr. Janez Žmavc, eden od še živečih ukradenih otrok iz časa druge svetovne vojne, kasneje pa sta svoji zgodbi predstavila tudi mlada fanta iz Palestine, ki sta v Slovenijo prišla kot prosila za azil, zaradi naraščajočih vojnih konfliktov v njuni rodni državi. Dogodek »Nauki prihodnosti« se osredotoča na prepoznanje in ozaveščenost o mladoletnih migrantih, ki v težkih razmerah prečkajo meje, morja in države. Vse to z namenom boljšega in dostojnega življenja. Z učenci 8. razredov OŠ Antona Globočnika smo izvedli delavnice Drugačni = različni. Po ogledu filma Minors’ Hope, ki prikazuje zgodbo treh mladoletnih migrantov, smo izvedli delavnice, s pomočjo katerih so osnovnošolci razvijali kritično mišljenje in empatijo ter razmišljali o pravicah, ki niso vsem dane in samoumevne.

Sodelovanje

“Hvaležni smo, da mural lahko krasi OŠ Antona Globočnika v Postojni, mestu, ki je zgled tolerance in sprejemanja posameznikov in družin različnih kultur in narodnosti, posebno v tem času, ko smo širom Evrope priča vedno bolj avtoritativnim in nedemokratičnim pristopom in politikam. Še posebej pohvalno je dejstvo, da imajo edini v Sloveniji odprta vrata za mladoletne migrante brez spremstva, katerim nudijo podporo in pomoč na njihovi težki poti v Evropo.  Prijazno se zahvaljujemo ravnateljici in osebju OŠ Antona Globočnika, ki so nam omogočili izvedbo delavnic z osmošolci. Posebna zahvala pa gre gospodu županu Igorju Marentiču, ki je s pozitivno naravnanostjo pripomogel k uspešni izvedbi tega dogodka,” so povedali na Zavodu Samostojen si.

Stensko poslikavo so opremili tudi s QR kodo, s pomočjo katere lahko vsak mimoidoči s pametnim telefonom pridobi informacije o tem mednarodnem projektu.

Občina POstojna/Uredništvo NzN

Foto: Foto atelje Postojna

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja