Postojnska jama Triglav
Obvestilo
bty

Zgodbe, ki jih pišejo gasilske znamke

Ob visoki obletnici gasilskih društev Cerknica in Rakek se je Knjižnica Cerknica odločila postaviti razstavo gasilskih znamk, o kateri smo se pogovarjali z Marinko  Cempre, zbirateljico  iz Logatca.

Z zbiranjem znamk je Cempretova začela po letu 1994. Pošta Slovenije je izdajala zelo zanimive znamke v primerjavi z izdajami pred našo osamosvojitvijo in te so jo pritegnile, pravi.

»Takrat sem zasledila podatek, da je slovenska pošta izdala že stoto znamko. Takoj sem pomislila na to, da jih zelo malo poznam. In potem sem začela z zbiranjem slovenskih znamk. Malo kasneje mi je brat podaril ameriško gasilsko znamko. Na njej je bila stara gasilska črpalka v rdeči barvi na beli podlagi. Dolgo časa sem jo nosila v denarnici, jo večkrat komu pokazala in nazadnje celo izgubila.«

Za zbiranje gasilskih znamk so sogovornico navdušile znamke s svojim zanimivim motivom, raznolikostjo, barvitostjo, sporočilnostjo … »Ob zbiranju in pregledovanju znamk je včasih potrebno obnoviti znanje iz geografije (kje leži država, ki je izdala znamko, njena velikost, število prebivalcev), poimenovanju valute in razmerju do evra, zgodovino gasilstva, naprav, avtomobilov, požarov v preteklosti, za gasilstvo pomembnih osebnosti, politične povezave, kolonije, različne obletnice so vzrok za izdajo …« našteva zbirateljica.

V njeni zbirki gasilskih znamk je okoli 1100 iz 139 držav.

Kot pravi, je na tekočem s slovenskimi od osamosvojitve dalje. Prejete znamke drugih držav odlaga v album, izrecno jih ne zbira. V Marinkini zbirki so tudi ovitki prvega dne (FDC ) in kuverte, ki imajo natiskan gasilski motiv ali gasilski žig ali gasilsko znamko.

Zdaj zbirko popolnjuje z izdanimi gasilskimi znamkami v preteklih desetletjih in tekočo izdajo.  »Pošiljka z gasilsko znamko, ki jo pričakuje v naslednjih dneh, bo iz države Svazi,« dodaja.

Slovenska pošta je 1997 leta izdala gasilsko znamko, ki prikazuje gasilsko čelado z petelinom. »Všeč so mi znamke na katerih so konji in stare črpalke. In tiste, ki so oblikovane tako, da imajo več elementov sporočanja oz. več kot samo fotografijo gasilskega vozila ali požara.«

Informacije o izdanih gasilskih znamkah sogovornica poišče na filatelističnih spletnih straneh in pod gasilsko tematiko. »Tudi pod drugimi temami se kaj najde, na primer v tematiki “psi” sem našla psa, ki ima poleg gasilski znak in je sestavni del gasilske enote. V temi stavbe tipičen švedski gasilski dom itd. V časopisu Dnevnik ob torkih preberem rubriko Filatelija in drugi literaturi, v kontaktih s filatelisti, itd.«

Za bralce revije Gasilec napiše članek o gasilskih znamkah in tri znamke predstavi. Predstavljene se bile znamke na temo: čelade, tekmovanja, gasilstvo na filmu, gasilstvo v državah (Norveška, Madžarska, Costa Rica, Latvija) stare črpalke, konji, gasilske ladje, požari v naravi, obletnice katastrofalnih požarov (350 let požara v Londonu, 300 let po požaru v Sarajevu, vozila in gasilci na letališčih,  Magiusove lestve itd.

»Znamke kupujem enkrat letno na sejmu Collecta, ki je konec marca na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Običajno  kupim tudi vložne liste in albume. Med letom znamke kupujem pri firmi Impato,« pojasnjuje sogovornica.

Kot ugotavlja, njen konjiček na začetku zbiranja ni bil velik strošek. »V zadnjih letih veliko gasilskih znamk izide samo v bloku in cena je občutno višja kot za posamezno znamko. Prva leta zbiranja mi je zadostoval en album, zdaj moram zaradi izdaj znamk v blokih pogosteje kupiti novega.« Opaža, da nekaterim državam izdajanje znamk pomeni biznis. 80 odstotkov naklade natiskanih znamk prodajo filtelistom po vsem svetu, samo 20 odstotkov pa jih je na voljo v državi izdajateljici.

Znamke so na ogled do 14. avgusta 2017. Vabljeni.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Marinka Cempre

bty

Ne spreglejte

Danes v Cerknici žagajo babo, Butalci prevzemajo oblast

Zaradi epidemije s korona virusom je Pustno društvo Cerknica odpovedalo vse javne prireditve. Ampak pust …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja