Obvestilo

Zgodovinska pogodba: država bo sofinancirala Notranjski park

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, župan Občine Cerknica Marko Rupar in direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed so minuli teden podpisali tripartitno pogodbo o državnem sofinanciranju Notranjskega parka z namenskimi sredstvi v višini 60.000 evrov za leto 2022. Gre za prvi korak, s katerim minister za okolje napoveduje dolgoročno sistemsko financiranje parka.

Notranjski park je eno najpomembnejših območij ohranjene narave v državi, pomen presihajočega Cerkniškega jezera z Rakovim Škocjanom in Križno jamo presega meje Slovenije. A zadnjih 20 let je bila skrb za te izjemne naravne vrednote prepuščena lokalni skupnosti. Podpis pogodbe je zato za Notranjski park zgodovinskega pomena – svojo obveznost do ohranjanja tega bisera je prepoznala tudi država in to potrdila s podpisom pogodbe o državnem sofinanciranju parka.

Pogodbo so podpisali z jezerskim trsjem in črnilom, starodavnim pisalom tega območja, kjer trstičevje, ki mu domačini pravijo tršca, predstavlja simbol Cerkniškega jezera in z naravo spreminjajoče se življenje ob njem.

Minister je Cerkniško jezero obiskal že drugič v zadnjem letu, prvič je bil pri nas na obisku avgusta 2020 in ravno takrat je med ogledom parka in pogovorom s cerkniškim županom in direktorjem parka zaživela ideja o nujnem državnem sofinanciranju.

Vir: Notranjski park

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja