Obvestilo

»Žive paličice in listi« v Postojni

Postojna – Ste že kdaj videli tanke paličice, ki se premikajo, mogoče premikajoče se liste, ki se ne majejo v vetru, ampak hodijo po vejicah, vendar niste vedeli, kaj je to. To so živali. Če vas zanima, kakšne so te živali, ali bi o njih radi zvedeli več, je za vas v Postojni odprla vrata edinstvena razstava z naslovom Posnemovalci med nami in bo trajala dva tedna.

To je razstava živih živali, ki jim pravimo posnemovalci. Posnemovalci so živali, ki posnemajo paličice, te paličice imenujemo paličnjaki, ali pa liste, to so živi listi. Prav tako lahko posnemajo mah, lubje ali kaj drugega. Posnemovalci so red žuželk. Na razstavi vidimo tudi take, ki jih ni več v naravi.

Več o njihovi zgradbi, razmnoževanju, kje živijo v naravi, kako se prehranjujejo, vam pove avtor razstave Klemen Ogrizek, ki si želi, da bi razstava ostala v Postojni, vendar bi si želel večjega prostora, saj je prostor za večje skupine ljudi zelo tesen. Živali se ni dobro dotikati, vendar če si to resnično želite, vam avtor razstave omogoči dotik teh krhkih živali. Razstava je primerna za otroke in odrasle. Največkrat izgovorjen stavek pa je »tukaj je«.

Poleg razstave živih živali je tudi razstava fotografij Eve Šuštar, ki je ujela v svoj fotoaparat živali, ki so med nami in jih lahko najdemo v naših domovih. Te živali so mravlje, ščurki in tudi paličnjaki, ki so dani v miniaturno stanovanje, ter se nam dozdeva, da so živali tam doma.

Razstava je na ogled v Galeriji na Vogalu na Gregorčičevem drevoredu 2A, poleg vhoda v Kulturni dom. Ogledate si jo lahko od torka do petka med 16.00 in 18.00 ter v soboto in nedeljo dopoldne med 10 in 12h in popoldne med 14 in 18h. Organizator: Hiša živih draguljev in Zavod Znanje Postojna.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

 

palicnjaki-urnikpalicnjaki1  palicnjaki2palicnjaki4

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja