Obvestilo

Zlati inovator Primorsko-notranjske regije je postojnski Tajfun Liv

Ob dnevu inovativnosti so v Pivki podelili nagrade za najboljše inovacije v primorsko-notranjski regiji. Regionalna zbornica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je letos zlato priznanje podelila postojnskemu podjetju Tajfun Liv, bronasti priznanji pa Kovinoplastiki Lož in Oronu, Zavodu za obveščanje, organiziranje in načrtovanje iz Starega trga pri Ložu. Na slovesnosti v Krpanovem domu so podelili tudi pet priznanj za prispevek na področju inovativnosti ter dve posebni priznanji.

Zlato priznanje je prejelo postojnsko podjetje Tajfun Liv za zložljiv žerjav z linkF mehanizmom, katerega avtorja sta Branko Gril in dr. Boris Jerman. Gre za uspešno povezovanje univerze in gospodarstva.

Pri inovaciji Tajfun Liva gre za prvo prečno zložljivo dvigalo na tržišču, ki zaradi inovativnega mehanizma linkF omogoča več dvižnega momenta v iztegnjenem položaju oz. za kar 20 odstotkov povečanje moči dvigala pri maksimalnem delovnem dosegu. Konstrukcija dvižne in nihajne roke omogoča izvedbo daljših teleskopskih rok in kot rezultat večji skupni doseg dvigala, ki je tako podaljšan za 90 centimetrov v primerjavi z dosedanjimi primerljivimi dvigali.

Bronasti priznanji pa sta šli v roke Kovinoplastiki Lož za inovacijo globokega vlečenega nerjavnega pomivalnega korita z malimi radiji r15 in zavodu Oron iz Starega trga pri Ložu za inovacijo z naslovom mladi kreativni potenciali.

Kovinoplastika Lož – z inovacijo k večjim prihrankom

H končnemu videzu pomivalnika ima oblika posode zelo velik vpliv, pri čemer se uporabljata predvsem dve vrsti posod. Klasične posode v nižjem in srednjem segmentu izdelkov imajo bolj zaokrožene robove posod, medtem ko so pomivalniki višjega ranga narejeni z oblikovno dovršenimi majhnimi radiji, ki pa so kljub temu še vedno praktični za čiščenje. Namen inovacije Kovinoplastike Lož je izdelati oblikovno podobno posodo z majhnimi radiji na energetsko in ekonomsko učinkovitejši način, pri čemer so prihranki pri izdelavi posode do 30-odstotni.

Oron: otrokom o mediju

Zavod Oron je kot izdajatelj programa Oron TV Notranjska trem osnovnim šolam v Starem trgu pri Ložu, Cerknici in Novi vasi kupil novo profesionalno opremo za televizijsko produkcijo. Organizirali so medijske krožke, kjer so otroke naučili uporabljati kupljeno opremo. Za šolske mentorje so izvedli strokovna vsebinska in motivacijska izobraževanja s področja organiziranja mladih ter poklicnega izobraževanja in gospodarstva. Skupaj z otroki so posneli 27 aktualnih polurnih magazinskih tv oddaj, ki so jih predvajali na programu Oron TV Notranjska in jih objavili na spletu.

Najboljše tri regionalne inovacije so se obenem uvrstile tudi v nacionalni izbor, ki bo potekal septembra na Brdu pri Kranju.

Kar tri priznanja za prispevek na področju inovativnosti so prejeli podjetje Izoterm Plama iz Podgrada, družba Fluidmaster iz Postojne in samostojni inovator Vilko Škrab iz Ilirske Bistrice. Izoterm Plami so podelili tudi posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje v izborih za najboljše regionalne inovacije.

Priznanje za dolgoletno sodelovanje v komisiji za inovacije pri GZS Regionalni zbornici Postojna pa je prejel Vladimir Vinšek.

 Blanka Markovič Kocen

Foto: LJubo Vukelič / Občina Cerknica

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja