Obvestilo

Zmajevi mladiči so vse bliže

V zadnjih dneh tedna so v Postojnski jami opazili nenavadno obnašanje človeške ribice. Nenadoma je zapustila jajčeca in se umaknila v drugi konec akvarija. »Mislili smo, da počiva, a ko smo pogledali pobliže, smo videli, da je izlegla še eno jajčece,« sporočajo iz Jame. Biologa sta še polna vprašanj o tem, zakaj se je umaknila drugam, videla, da je v trebuhu imela vsaj še tri jajčeca.

Izčrpana in umirjena ribica

Morda gre za naravno vedenje, da bi razdeljenim jajčecem omogočila večje možnosti preživetja, a človeška ribica do zdaj pač še nikoli ni bila tako “izpostavljena” preučevanju. Po treh dneh počivanja se je ribica vrnila k večini jajčec, vendar je zdaj v drugem položaju in veliko bolj umirjena. Jajčec ne nadzira tako pogosto kot prvi mesec, ampak bolj poležava. Tudi to je verjetno nov pokazatelj, kako močno izleganje jajčec v temi in hladu ter boji s postranicami izčrpajo ribico, ki se v povprečju razmnožuje le enkrat v desetletju.

Izleganje traja že polna dva meseca

S svojo dejavnostjo naša ribica pretresa naše znanje o proteusih, saj je doslej veljalo, da izleganje jajčec traja približno tri tedne, v Postojnski jami pa se to dogaja že skoraj dva meseca. »Medtem ko z enim očesom spremljamo ribico, z drugim opažamo razvoj zarodkov, ki ga boste na sliki zagotovo opazili tudi sami. Na zgornjem jajčecu, ki ga je odložila najprej, je že videti zametke glave, hrbta in repa. Spodnje jajčece, ki je bilo odloženo pozneje, pa je v fazi delitve. Spodnje jajčece je najnovejše in še ne kaže nikakršnih sprememb.«

Nova spoznanja

Zmajevi mladiči so torej, po vsem kar vemo doslej, vedno bližje. A več kot jasno je, da o skrivnostnem življenju človeške ribice ne vemo prav veliko. »Naša mama vedno znova skrbi za čudeže, ki nas puščajo brez besed in v zavedanju, kako malo je znanega o njenem življenju. In več kot hvaležni smo za to ter za vse, kar nas novega nauči o svojem življenju,« pravijo biologi.

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja