Obvestilo

Cerknica: znani dobitniki občinskih priznanj

V Kulturnem domu Cerknica je včeraj potekala slavnostna seja občinskega sveta, ki je razkrila, kdo so letošnji prejemniki občinskih priznanj.

Na prireditvi, ki jo je vodila Katarina Braniselj, sta za kulturne vložke poskrbela plesalka Evin Hadžialjević in interpret Nejc Cijan Garlatti. Sicer pa se je dogodek povsem osredotočil na podelitev nagrad. Dobitnikov z različnih področij udejstvovanja je bilo letos preko 20.

Letošnji prejemniki priznanj bronastega leska so: Štefka Šebalj Mikše, Miro Mlinar, Slavko Kržič, Matija Gabrejna, Miran Jernejčič, Danimir Matevž Mazi, Jan Piletič in Prostovoljno gasilsko društvo Cajnarje.

Srebrni taborski znak je šel v roke Jožetu Obrezi, Cirilu Vidrihu, Mitji Dragoliču, veterankam PGD Grahovo in Jamarskemu društvu Rakek.

Z zlatom pa so se obarvala prizadevanja Čebelarskega društva Rakek, ki je bilo ustanovljeno leta 1976. Vse do danes pa svoj trud vlagajo v usposabljanje čebelarjev, zdravstveno varstvo čebel, promoviranje zdrave prehrane in čebelarstva in v ohranjanje avtohtone »Kranjske čebele – sivke«. Pridružujejo se pobudi, da 20. maj postane Svetovni dan čebel. Vključujejo se tudi v sistem pridelovalcev Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo.

Zlati taborski znak je mesto našel tudi med pustarji, ki vse od ustanovitve Pustnega društva Cerknica leta 1975 nadgrajujejo pustne prireditve. Iz leta v leto so bolje organizirane in privabljajo več obiskovalcev, pa tudi pustnih zanesenjakov. Tako naj bi se v vseh teh letih v pripravo prireditev vključilo več kot 31.000 ljudi. Pustno društvo Cerknica je ob teh številkah  eno najbolj dejavnih društev na Notranjskem .

V letošnjem letu pa je bilo že veliko napisanega in rečenega o Prostovoljnih gasilskih društvih iz Cerknice in z Rakeka, ki obeležujeta 130. obletnico delovanja. Ob visokem jubileju in uspešnem delu so si tudi gasilci in gasilke prislužili zlata taborska znaka.

Med posamezniki pa so si zlato prejeli še Milivoj Matkovič za dolgoletno delovanje na kulturnem in glasbeno pedagoškem področju, Marija in Janko Košir za doprinos k turističnem razvoju Menišije, ter Janez Milavec za udejstvovanje v gasilstvu in pevskih zborih.

Najžlahtnejše priznanje 12. junij je cerkniški župan Marko Rupar podelil Jožetu Rajku, ki se že vrsto let ukvarja z glasbo in je ustanovitelj in dirigent Komornega zbora Fran Gerbič. V 25 letih njegovega zborovodstva je zbor prejel številna priznanja na regijskih in mednarodnih tekmovanjih.

Letošnji dobitniki priznanja 12. junij pa so tudi prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije – območnega združenja Cerknica – Loška dolina – Bloke, ki na lokalnem področju delujejo že 50 let in pomagajo s krvodajalstvom, aktivacijo ob naravnih nesrečah, razdeljevanjem hrane, izvajajo preventivne programe itd. Za priznanje jim je čestital tudi predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber, ki je v nagovoru izpostavil, kako pomembna so različna udejstvovanja in prizadevanja posameznikov za celotno skupnost.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja