Obvestilo

Znova med učenci

V podjetju Kovod Postojna, d.o.o., so pretekli teden začeli nov krog izvajanja učnih ur, ki jim je v zadnjih dveh letih prisluhnilo že več kot 2000 učencev v občinah Postojna in Pivka. Z izobraževalnimi aktivnostmi Kovod pripomore k ozaveščanju za skrb za čisto okolje in ustrezen odnos do vode.

»Glede na zaznane potrebe in izražene želje  so tudi naši letošnji obiski v razredih in vrtčevskih oddelkih usmerjeni v zanimivo naravoslovno delavnico ‘RAZISKUJ IN ZNANJE UTRJUJ’, v okviru katere učenci spoznavajo lastnosti in parametre, ki jih ima voda,« pojasnjuje  Irena Sušelj Šajn, vodja projekta Vodko. »Na primeru dejanskih vzorcev, ki jih bodo učenci prinašali od doma – iz svojih vodnjakov, zbiralnikov deževnice, bližnjih izvirov –  bomo na vseh srečanjih preverjali fizikalno-kemijske parametre (pH, električno prevodnost, motnost in prosti klor) ter hitro detekcijo mikrobiološkega onesnaženja pitne vode z ATP-jem.« To so osnovni parametri, ki jih podjetje Kovod redno nadzira po celotnem omrežju in z njimi ocenjuje morebitne spremembe po pripravi vode ter tudi spremembe na samem omrežju.

Znanje za varnost

Po besedah Sušelj Šajnove je ključni cilj tega izobraževalnega projekta vzgojiti otroke, da bodo tudi kasneje, ko bodo sami skrbeli za svoje gospodinjstvo, znali varčno ravnati s pitno vodo v primerih izrednih dogodkov, kot so poplave, potresi, obilna deževja.  »Navsezadnje  bo oseba, ki je primerno poučena, tudi takrat, ko bo zaznala, da voda nima značilnih organoleptičnih lastnosti, sama poskrbela zase in svoje najbližje tako, da se bo pred uporabo take vode informirala, ali je le-ta primerna za pitje taka, kot je, ali jo je potrebno uporabljati pod določenimi omejitvami, kot so npr. prekuhavanja, ali pa kot nadomestno oskrbo,« pravi vodja projekta in dodaja: » To želimo doseči zato, da bi v primeru izrednih dogodkov preprečili bolezni uporabnikov, predvsem pa izbruha hidrične epidemije.«

Vir: KOvod Postojna, d.o.o.

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja