Obvestilo

Župan Loške doline Janez Komidar z občani

Loška dolina – Na Občini Loška dolina so se v preteklem tednu  pridružili skupni akciji slovenskih občin in Skupnosti občin Slovenije ter za svoje občane pripravili dan odprtih vrat z namenom, da jim približajo delo in potek določenih projektov. Janez Komidar, župan Občine Loška dolina, je občanom, ki so se odzvali na vabilo, predstavil potek dela v lanskem letu uspešno  zgrajene povezovalno obvozne ceste Stari trg-Markovec odgovoril pa je tudi na nekaj njihovih vprašanj.

Cesta je bila uradno odprta za občinski praznik, 19.oktobra 2015.  Izvedbe projekta so se lotili sami, saj, kot je dejal župan,  na obljube  države in njena sredstva niso mogli več čakati. Za celotno investicijo skupaj z nakupom večine zemljišč in ureditvijo javne razsvetljave so namenili 907.000,00 €, kar so v celoti plačali iz občinskega proračuna. Direkcija za ceste RS je isti projekt, vendar brez zemljišč in razsvetljave, ocenila na kar 1.35 milijona evrov. Poudaril je, da se za realizacijo tega projekta skrivajo dolgotrajni postopki nakupa zemljišč, ki so se začeli že pred več leti, ter pridobivanja dokumentacije in dovoljenj, za kar gre, kot je dejal, zahvala tudi zaposlenim na občini. Za dokončen zaključek mora občina odkupiti še nekaj zemljišč, ter urediti otok krožišča. Zgrajeno občinsko cesto bi radi prekategorizirali v državno, seveda pa morajo z ministrstvom za promet doseči sporazum za zamenjavo z državno cesto v Bračičevi ulici, ki jo je izgradnja obvozne ceste razbremenila tovornega prometa.

Najprej kanalizacija, potem pa še nova cesta

Župan je obiskovalce seznanil tudi z načrtom nadaljnje ureditve prometa v Starem trgu pri Ložu pri osnovni šoli in vrtcu, območje med šolo in zdravstveno postajo je zelo prometno in bi ga z izgradnjo ceste za šolo do obvozne ceste razbremenili in poskrbeli za večjo varnost. V letošnjem letu bodo na občini pričeli s pridobivanjem projektne dokumentacije termin začetka gradnje  pa še ni znan, saj, kot je poudaril  župan, se bodo najprej lotili načrtovane ureditev kanalizacije v Pudobu in drugih krajih v jugovzhodnem delu občine. Potekajo tudi dogovori o možnostih priključitve kanalizacije v Babnem Polju na čistilno napravo čez mejo v sosednji Hrvaški. Po uradnem zaključku predstavitve so obiskovalci v sproščenem klepetu načeli še nekaj tem, povezanih z napeljavo optičnega kabla na določena območja občine, območja gradu Snežnik oz. pristav, problematike medveda.

Besedilo in foto: Borut Kraševec

LD-dan odprtih vrat1

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja