Obvestilo

Prvoaprilska: Župani bodo sami ustanovili Notranjsko regijo

Logatec – Župani občin Postojna, Cerknica, Logatec in Vrhnika so danes podpisali namero o ustanovitvi Notranjske regije. S podpisom so se zavezali, da bodo ustanovili skupno upravo, ki bo pokrivala vse štiri občine. Pravijo, da je to prvi korak k ustanovitvi regije, ki se bo imenovala Notranjska regija.

S tem so župani pričeli postopek za ustanovitev regije. Ob tem so se pohvalili, da so prvi, ki so samoiniciativno pričeli s postopkom ustanovitve regije. S tem pa tudi prvi, ki bodo spoštovali odločbo Ustavnega sodišča, da je potrebno poskrbeti za organizacijo druge ravni lokalne samouprave. Sedaj je na vrsti država, ki mora poskrbeti še za ustrezno zakonodajo.

Notranjska regija je prostor še za druge občine

V nameri za ustanovitev regije, ki se bo imenovala Notranjska regija, so pustili odprte možnosti za priključitev drugim sosednjim občinam, ki se k tej pobudi lahko priključijo do 1. julija 2016. Skupna medobčinska uprava naj bi začela delovati v začetku leta 2017.

Volitve zaenkrat verjetno še po stari ureditvi

Volitve v vseh občinah bodo še vedno potekale tako kot do sedaj, saj zakonodaja še ne predvideva regij. Tako bomo občanke in občani še vedno volili župane v vsaki občini posebej. Kot so še dodali je sedaj na vrsti država, da čimprej sprejme primerno zakonodajo. Poudarjajo, da se bodo z združitvijo vseh občinskih uprav močno zmanjšali stroški delovanja in hkrati zagotavljajo, da odpuščanj ne bo. Se bo pa število zaposlenih postopoma zmanjšalo ob rednih upokojitvah oziroma drugih podobnih dogodkih.

Sedež združene uprave Notranjske regije bo v Postojni, vendar tudi ostale občine ne bodo ostale brez vsega

Sedež združene uprave bo v Postojni, ki ima izmed vseh občin trenutno najboljše pogoje za takšno ureditev. V primeru skupnega organa odločanja (regijskega sveta), pa bo le ta imel sedež na Vrhniki. Logatec bo dobil sedež razvojne agencije, Cerknica pa naj bi v tem primeru dobila sedež glavne upravne enote v regiji.

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja