Obvestilo

Župani opozarjajo na svoje prenizke plače in naraščanje stroškov občin

Župani obalno-kraške in primorsko-notranjske regije so na nedavnem regijskem srečanju skupnosti občin ocenili, da povišana povprečnina ne bo zadoščala za nova bremena, ki so jim bila naložena, zato občine potrebujejo dodatne vire.

Kako zagotoviti dodatne vire?

Po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije (SOS) Vladimirja Prebiliča so višjo povprečnino za leti 2024 in 2025, ki so jo od države s pogajanji dobile občine, znižujejo vztrajanje visoke inflacije, višanje plač v javnem sektorju in rast materialnih stroškov zavodov. “Vse to zelo bremeni občinske proračune, zato se bo z ministrstvoma za finance in za javno upravo treba pogovoriti, kako zagotoviti dodatne vire,” je v izjavi za STA po regijskem srečanju dejal Prebilič.

Brez sprememb bo funkcija župana neprivlačna

Župani so ponovno opozorili tudi na svoj neurejeni položaj, posebej ko je govor o plačah, ki naj bi bile prenizke, in statusu župana, ko preneha opravljati funkcijo. “V tem primeru so namreč župani v slabšem položaju kot drugi funkcionarji, zato bodo nujne spremembe, sicer bo funkcija postala neprivlačna in bo vedno težje dobiti ljudi, ki bi kandidirali,” je še dejal Prebilič.

Tudi župani notranjsko-kraškega regijskega sveta opozarjajo na plačna nesorazmerja

V torek je potekalo tudi prvo izmed štirih srečanj regijskih svetov Združenja občin Slovenije (ZOS). Sestali so se župani občin notranjsko-kraškega, obalno-kraškega, goriškega in gorenjskega regijskega sveta. Tudi oni so opozorili na perečo problematiko plač občinskih funkcionarjev in pozvali vlado k pogovorom ter k nujni in takojšnji ureditvi področja.

Ustrezno ovrednotiti funkcijo župana

Da so nesorazmerja med plačami županov in zaposlenimi tako na občinskih upravah kot javnih zavodih že dolgo porušena, ZOS opozarja že kar nekaj časa. Tudi zdajšnjo vlado so že večkrat pozvali k pogovorom. “Ponovno pozivamo, da je skrajni čas, da se funkcija župana in odgovornost, ki jo nosijo, ustrezno finančno ovrednoti,” so zapisali v sporočilu za javnost po srečanju, kjer so tudi opozorili, da dogovorjena višina povprečnine za leto 2024 nikakor ne bo zadoščala za kritje zakonsko določenih nalog. Razhajanja med povprečnino in dejanskimi stroški občin bodo v letu 2024 zagotovo znašala 12 odstotkov, opozarjajo.

RTVSLO/STA/Uredništvo NzN

Foto: splet

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja