Obvestilo

Župani s 144 podpisanimi izjavami zahtevajo odstop Mramorja

Potem je zakon povprečnino za prihodnji dve leti določil pri 522 evrih na prebivalca, čemur so občine ves čas nasprotovale so predstavniki združenj občin danes na vlado prinesli 144 podpisanih izjav županj in županov, s katerimi zahtevajo odstop finančnega ministra Dušana Mramorja. Sprejel jih je državni sekretar v kabinetu premiera Tadej Slapnik. Predali so mu tudi predlog za spremembo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017.

Občine so bile pripravljene  pristati na 536 evrov, kar bi po njihovi oceni omogočilo še vzdržno financiranje občin, dejansko pa bi povprečnina dejansko morala znašati 652,6 evra. Neupoštevanje sistemskega zakona je tudi razlog za zahtevo po odstopu Dušana Mramorja, saj gre po njihovem mnenju za nevzdržno stanje, ko država sama krši načela pravne države. Župani predlagajo, da vlada v najkrajšem možnem času sprejme novelo zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti ter z ustreznimi prerazporeditvami znotraj državnega proračuna zagotovi dodatna sredstva.

Vztrajajo pri povprečnini v višini 536 evrov, kar po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije Ivana Žagarja pomeni ohranitev približno enake ravni financiranja, kot je v letošnjem letu. V izjavi po predaji podpisov je pojasnil, da je treba upoštevati, da pri zniževanju stroškov občin ni bilo veliko doseženo, finančne obveznosti pa bodo pri plačah zaradi sprostitve napredovanj v javnem sektorju večje tudi za občine. /B. M. K./

Foto: arhiv Ukom

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja