Postojnska jama Triglav
Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Batagelj pojasnjuje: parkirišča pred Primorko niso javna

Predsednik Upravnega odbora Postojnske jame, d.d., in direktor družbe Batagel&Co., d.o.o., želi z zahtevo po objavi pojasnila v časniku primorske novice zaključiti medijsko zgodbo o postavitvi ograje na do tedaj brezplačnem parkirišču pred TPC Primorka v središču Postojne, zaradi česar so se med drugim dodatno zaostrili tudi odnosi z občino.

v Primorskih novicah je bil namreč 4. januarja 2016 objavljen članek  z naslovom Batagelj postavil ograjo. “Zavoljo zaščite ugleda družbe Batagel&Co. d.o.o. in tudi svojega imena želim sporočiti pomembna dodatna dejstva in pojasnila, saj imamo po odzivih sodeč občutek, da je bralec lahko dobil napačno sliko o problematiki,” je v sporočilu uredniku Primorskih novic Antiši Korljanu zapisal Batagelj.  “Prosimo, da presodite, ali bi bilo zavoljo objektivnega poročanja vredno objaviti spodnjo izjavo,  da bi tako javnost  lahko objektivno presojala nastalo situacijo, tako pa nas članek in naslov (beseda ograja v teh dneh sploh zbuja negativne asociacije) neupravičeno postavljata v nekakšen krivdni položaj.”

Po Batageljevem mnenju je  pri vsem skupaj najbolj banalno dejstvo, da se je podjetje Batagel&Co. znašlo na zatožni klopi zgolj zato, ker želi razpolagati s svojo zasebno lastnino.

“Podjetje Batagel&Co. se že več kot petnajst ukvarja tudi z nepremičninsko dejavnostjo in je v ta namen kupovalo  nepremičnine. Občina Postojna je za razvoj cestne infrastrukture potrebovala tudi določena zemljišča, katerih lastnik smo bili. Ker so bila nekatera naša zemljišča zazidljiva in  strateško izredno dragocena, občina pa jih je potrebovala za izgradnjo krožišč in cest, smo z njo  sklenili pogodbo, po kateri smo postali tudi lastniki parcel, o katerih je govor v članku. Leta 2008 so torej parkirišča pred PTC Primorko postala  zasebna lastnina, na kateri naj bi podjetje Batagel&Co. gradilo poslovno-stanovanjski objekt. Zanj smo tudi vnaprej plačali  105.000  eur komunalnega prispevka,” pojasnjuje Batagelj in poudarja, da Občina Postojna javnosti o tem, kakor  tudi ne o dejstvu, da so takrat sofinancirali izgradnjo krožišča pred vrtcem v višini 90.000 eur, javnosti ni nikoli obvestila,  čeprav je Batageljevo podjetje želelo, da bi bili občani seznanjeni s to spremembo lastninske pravice in sredstvi, ki so jih vložili v izgradnjo infrastrukture. Parkirišča torej  že od leta 2008 naprej niso več  javno dobro.  “Pogodba pa je določala, da do morebitnega pričetka gradnje Občina Postojna  podjetju Batagel&Co. d.o.o. ne bo zaračunavala nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, mi kot lastniki pa bomo zaradi tega dejstva še naprej dovolili prosto parkiranje. Pri tem ni zanemarljivo niti dejstvo, da je nadomestilo za uporabo zemljišč v Občini Postojna neprimerno višje, kot v ostalih občinah,” sporoča Batagelj.

Sredi prejšnjega leta so pri pregledu dokumentacije ugotovili, da Občina Postojna že od leta 2011 krši pogodbo in je družbi  Batagel&Co neupravičeno zaračunavala nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, na zahtevo  po povrnitvi preplačanih nadomestil pa se ni odzvala.  “Torej smatramo, da ta del pogodbe ne velja več in jo prekinjamo.  S parkirišči torej prosto razpolagamo po svoji lastni volji. Občanom smo vsa leta omogočali brezplačno parkiranje, zato se je mogoče zdelo, da gre za javna parkirišča, kar pa niso.”

Parkirišča so pustili ograjena, saj jih bodo zavoljo del in kasneje odprtja hotela pri Postojnski jami, potrebovali za lastne potrebe, pojasnjuje Batagelj. Razen, če se seveda z županom ne dogovorijo drugače. Po njegovih besedah vsi pogovori potekajo s ciljem, da najdejo konstruktivno  rešitev. “Vsekakor pa nam mora biti najprej povrnjena škoda, ki je nastala.  Od Občine Postojna je odvisno, kako se bo odločila, mi želimo le to, da bi najprej izpolnili, kar je bilo dogovorjeno. Krivde za nastalo situacijo torej ne gre zvračati na družbo Batagel&Co, d.o.o., ki je lastnica parkirišč z vsemi pravicami, ki iz tega izhajajo.” /B. M. K./

Foto: postojna.si

Ne spreglejte

V Pivki se obeta oživitev degradiranega območja bivšega Javorja

Konec marca je podjetje Tourne mobil d.o.o. z Vrhnike, ki ima vzpostavljeno proizvodnjo avtodomov v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja