Triglav
Obvestilo

Aleksander Merlo – častni občan Pivke

Občina Pivka je s slovesnostjo v Krpanovem domu včeraj obeležila občinski praznik, ki je po tradiciji tudi priložnost za izkaz priznanj najzaslužnejšim občankam in občanom. Naziv Častni občan je letos pripadel Aleksandru Merlu, zdravniku, specialistu za ginekologijo in porodništvo, ki že leta tudi uspešno odi postojnsko bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo.

 V Občini Pivka z vsakim občinskim praznikom naredijo korak dlje. Slovesnost, ki jo pripravijo, je namreč sodobna, iskriva in polna presenečenj. Tudi letos je bilo tako. Voditelja, Sandi Morel in Aljaž Červek sta publiko znala uro in pol obdržati v polnem pričakovanju.

Občina Pivka praznuje svoj praznik, v spomin na 9. maj 1869, ko se je na gradu Kalc pri Zagorju zgodil vseslovenski tabor, politično in kulturno zborovanje.

Osnovna ideja je bila zahteva po Zedinjeni Sloveniji, ko so Slovenci namesto razdrobljenosti na dežele zahtevali skupno državo, enakopravnost slovenskega jezika v javnosti, ter jasno nasprotovali načrtovani vključitvi v združeno Nemčijo.

Ob podpori pivških veljakov je vseslovenski tabor  sklical na Kalcu bivajoči pesnik, glasbenik in politik Miroslav Vilhar. Bil je med prvimi na Slovenskem, ki je opozoril, da nam ne grozi le nemška nevarnost, marveč tudi nevaren pritisk z zahoda. V časopisu Slovenija je objavil razglas Dragim Primorcem, v katerem odločno zavrača vzvišenost Italijanov nasproti Slovencem in se zavzema za enakopravno sožitje med narodi.

Smrdelj: Mir je že sam po sebi praznik

Po zgodovinskem orisu nas je v sodobnost popeljal slavnostni govornik, župan Občine Pivka Robert Smrdelj, ki je uvodoma poudaril,  da smo del sveta – privilegirani del sveta brez vojn, nasilja, lakote, naravnih ujm, ki bi ogrožale človeška življenja. »Mir danes – je že sam po sebi praznik,« je dejal slavnostni govornik.

Po njegovih besedah je bilo zadnje leto v Pivki v znamenju gradnje zelo obsežne naložbe v vodovod, s čimer se bodo trajno, za nekaj desetletij, znebili skrbi  za varno oskrbo s pitno vodo vseh delov naše občine. V sklopu investicije so že zgrajeni novi vodovodni vodi od zajetja Malni pa preko obnovljenega vodohrana Sovič nad Postojno, do novega večjega vodohrana nad Pivko pa vse do Volč in do Zagorja. Kvalitetno pitno vodo pa so dobili tudi v Bujah in na Šilentabru. »Takšne obsežne naložbe si zagotovo nebi mogli privoščiti v tako kratkem času brez 90% sofinanciranja iz kohezijskih sredstev EU. Osebno sem z zgodbo vodovoda res zelo zadovoljen in verjamem, da to zadovoljstvo delimo vsi skupaj. Dovolite mi, da ob tej priliki vsem čestitam tudi ob današnjem Dnevu Evrope,« je svoj govor zaključil Smrdelj.

Vrhunec prireditve je bila podelitev občinskih priznanj in plaket ter naziva Častni župan.

Občinski priznanji glasbenikom in upokojenski aktivistki

Občinsko priznanje za leto 2018  dobi Ansambel NARCIS iz Narina, ki letos praznuje 20 let delovanja. Leta 1998 so ga ustanovili trije zagnani fantje : David Penko, Damjan Penko ter Pavel Kaluža. Odločili so se, da se v javnosti z nastopom predstavijo kot nov  narodno zabavni ansambel. Izkoristili so svoje glasbene talente, sposobnost, znanje in uigranost. Njihov prvi nastop je bil kar v Narinu. Od takrat so nastopali na različnih prireditvah, raznih dogodkih, porokah, veselicah in zabavah ter se lotili tudi pisanja lastnih skladb.

V letošnji sezoni je pevko Anito Penko Maslo, ki je na porodniškem dopustu, zamenjala Tinkara Volk. Da je ansambel priljubljen med ljudmi, je bilo videti tudi na letošnjem koncertu ob dnevu žena, saj so do zadnjega kotička napolnili dvorano Skala.

Načrtov ansamblu Narcis ne zmanjka niti v bodoče. Poleg  novih lastnih skladb v letu 2019 obljubljajo nov  DC in veliko veselico sredi Narina.

Priznanje je prejela tudi Radenka Kapelj, dolgoletna članica Društva upokojencev Pivka. V letu 2009 je prevzela mesto vršilke dolžnosti predsednice društva, opravljala je tudi tajniška in blagajniška dela, po šestih mesecih pa so jo člani na občnem zboru izvolili za predsednico DU Pivka. Predsedovanje največjemu društvu v občini  je opravljala vse do marca 2013. Z njenim prihodom na funkcijo predsednice se je društvu ponovno dvignil ugled, zato se je kmalu začelo tudi večati število članov. Po predaji predsedniške funkcije je še vedno zelo dejavna, saj uspešno nadaljuje delo na humanitarnem področju. Vodi dejavnost  zdravja in socialnega varstva, leta  2008 je kot prostovoljka prevzela vodenje programa Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja doma, ki je postavljen na kakovostnih temeljih in dosega visoko raven izvedbe.

S plaketo Občine Pivka so sinoči nagradili Sonjo Vodopivec, predmetno učiteljic, nekdanjo ravnateljico in zdaj pomočnico ravnateljice. Svojo poklicno pot je po zaključenem študiju začela  na osnovni šoli Pivka.  V vseh letih poklicnega udejstvovanja spodbuja učence pri njihovem delu in prebuja v njih vedoželjnost. Spodbujala je vključevanje v mednarodne projekte, predvsem v Comenius, v katerega je bila pivška  šola vključena med prvimi v Sloveniji. Vzpostavila je stike s šolo v pobrateni občini v Durachu in ti so prerasli v vsakoletna srečanja učencev in učiteljev. Zavzemala se je za vključevanje dodatnih vsebin, ki so popestrila pouk.

Otrokom je namenjala veliko svojega prostega časa, in sicer je bila leta 1996  med ustanovitelji Društva prijateljev mladine Pivka in do leta 2000 tudi  njegova predsednica. Aktivna pa je tudi v svojem domačem, vaškem okolju. Leta 2000 je bila med ustanovitelji Vaškega društva Petelinje in bila predsednica do 2004.

 Občinska plaketa župniku Škvarču in učiteljici Vodopivčevi

Plaketo je prejel tudi župnik Marjan Škvarč, ki župnijo Pivka vodi od leta 2000 dalje. Vsak dan daruje Svete maše v cerkvi Sv. Petra, v podružničnih cerkvah (v Petelinjah, Radohovi vasi, Slovenski vasi in v Gradcu) pa na dan shoda.

Leta 2005 je začel voditi tudi začel  voditi župnijo Šmihel. Svete maše v cerkvi sv. Mihaela so ob nedeljah in tudi med tednom.

Župnik hodi po poti skupaj s farani, prisluhne njihovim potrebam in raznim idejam. Ima veliko sogovornikov in sodelavcev, organizira razna predavanja in veliko truda vloži v prenos vere na mlade družine.

Dve leti zapored v septembru je bil organiziran tudi farni dan, na katerega  so vabljeni vsi krajani. Prične se s sv. mašo, zaključi pa s petimi litanijami. Na farnem dnevu se predstavijo pevske skupine, organizirane so razne igre, poskrbljeno pa je tudi za kosilo. Namen farnega dne  je predvsem druženje.

Župnik deluje tudi v posebni dobrodelni skupini »Bejš če uejdeš«. Članom skupine je skupno to, da želijo svetu nekaj dati, pomagati ljudem v stiski. Njihovi projekti so  večinoma povezani z izdelovanjem ostrešij in streh na raznih projektih, od hiš, poškodovanih v potresu v Posočju, pa do bolnišnic in šol po raznih misijonskih krajih v Čilu, Vietnamu, Slonokoščeni obali in drugje.

Sonja Vodopivec, predmetna učiteljica, nekdanja ravnateljica in zdaj pomočnica ravnateljice, je prejela občinsko plaketo. Svojo poklicno pot je po zaključenem študiju začela  na osnovni šoli Pivka.  V vseh letih poklicnega udejstvovanja spodbuja učence pri njihovem delu in prebuja v njih vedoželjnost.  Kot učiteljica je učence uvajala tudi v raziskovalno dejavnost, saj je z njimi  pripravljala zgodovinske oziroma turistične raziskovalne naloge in z njimi sodelovala na različnih tekmovanjih.

Leta 2001 je prevzela delovno mesto vršilke dolžnosti ravnatelja na Osnovni šoli Pivka, od leta 2002 do 2007 je bila ravnateljica Osnovne šole Pivka. Spodbujala je vključevanje v mednarodne projekte, predvsem v Comenius, v katerega je bila pivška  šola vključena med prvimi v Sloveniji. Vzpostavila je stike s šolo v pobrateni občini v Durachu in ti so prerasli v vsakoletna srečanja učencev in učiteljev. Zavzemala se je za vključevanje dodatnih vsebin, ki so popestrila pouk.  Poleg rednega dela je skupaj s sodelavci priredila proslavo in izdajo knjižice s kratko zgodovino ob obletnici matične šole v Pivki in obeh podružničnih šol.

Otrokom je namenjala veliko svojega prostega časa, in sicer je bila leta 1996  med ustanovitelji Društva prijateljev mladine Pivka in do leta 2000 tudi  njegova predsednica.

Častni občan dr. Alksander Merlo zaznamoval tudi življenje v Pivki

Častni župan Občine Pivka pa je postal dr. Aleksander Merlo, velik človek, ki je že štiri desetletja predan svojemu poklicu na področju ginekologije in porodničarstva v bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna, ki jo že dolga leta tudi uspešno vodi.

V času njegovega vodenja je bolnišnico popeljal na vrhunsko raven, prepoznavno tako v regijskem kot slovenskem in tudi čezmejnem prostoru.  Ustanova je v času, ko jo je in jo še vodi Aleksander Merlo, ves čas napredovala po opremljenosti, uvajanju novih metod zdravljenja in porodničarstva, česar brez izpopolnjevanja kadrov seveda ne more biti. Širitev možnosti  izbire in palete storitev v vsaki ustanovi terja današnji čas, a dr. Aleksander Merlo ne glede na vse novosti in novotarije pri svojem delu ostaja vrhunsko strokoven in obenem življenjski, enostaven in človeški. Zlasti po tem se razlikujejo dobri od manj dobrih zdravnikov, modri od manj modrih ljudi in vodij ustanov.

Dva mandata je bil tudi poslanec v Državnem zboru, kjer je tudi po zaslugi uspešnosti in človečnosti na svojem poklicnem področju  užival velik ugled in na tak način tudi zastavil kakšno besedo za občino Pivka, bodisi na področju zdravstva, pa tudi drugih področjih.

Predsedoval je skupini slovensko-francoskega prijateljstva in skrbel za zdravje tujih diplomatk v Sloveniji. Njegova prizadevanja in strokovnost niso ostala neopažena, zato ga je francoski veleposlanik v Ljubljani Pierre-François Mourier v imenu predsednika Francoske republike odlikoval z nazivom viteza nacionalnega reda za zasluge, ki ga je prejel za svoja prizadevanja pri poglabljanju francosko-slovenskih odnosov.

Dr. Aleksander Merlo živi in dela v Postojni, je častni občan in tako rekoč simbol Postojne.  A po tem, da so njegove pacientke bile in so tudi številne občanke Pivke, in da je v državnem zboru v svojem mandatu zastopal tudi interese naše občine, je dr. Merlo tudi malo Pivčana.  In nekoliko si ga lastimo tudi zato, ker je čisto na začetku svoje zdravniške kariere opravljal delo tudi v  Pivki.

Pred zaključkom opravljanja funkcije direktorja Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna so se mu s podelitvijo naziva Častni občan tudi  v Pivki  zahvalili za vse njegovo delo.

Sinočnjo prireditev so kulturno obarvali in z glasbo in besedo oplemenitili Pevska skupina Studenec, kvartet saksofonov glasbene šole Postojna, pod mentorstvom Tomaža Nedoha, mladinski zbor OŠ Košana, skupina Slainte ol Friend, ki preigrava irsko glasbo v košansko punk rock in znameniti košanski vaški klepetulji, ki sta občinstvo dodobra nasmejali.

Prireditev so zaključili nagrajenci, Ansambel Narcis, z nekaj svojimi vižami in vnovič poželi bučen aplavz.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja