Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Alenka Jakša Mojškerc in Franci Velišček Športnica in športnik Cerknice leta 2018

V Kulturnem domu Cerknica je sinoči potekala slovesna podelitev priznanj za dosežke na športnem področju v preteklem letu. Prestižni naslov Športnica in športnik leta je šel tokrat v roke članici in članu Kegljaškega kluba Brest Cerknica Alenki Jakša  Mojškerc in Franciju Veliščku. Prireditev je bila tudi pravo glasbeno doživetje, saj so medse povabili legendarnega Slavka Ivančiča in izvrstno skupino Jazzva.

Medtem ko je podelitev najvišjih športnih priznanj v Cerknici lani potekala na mednarodni praznik žena, so jo letos pripravili na materinski dan in vse udeleženke je župan Marko Rupar ob prihodu v znak spoštovanja in hvaležnosti obdaril s tulipanom, voditeljica Jasna Zalar pa je našla številne simbolične vzporednice med športom in materinstvom.  

Tako so v tem večeru podelili priznanja za nadarjene športnike, za športnike, ki so osvojili naslov državnega prvaka, priznanja za izredne dosežke v tekmovalnem športu, za športni kolektiv, uspešne športne delavce, priznanje za izjemen prispevek športu. Podelili so tudi priznanja za odlične rezultate za osebe s posebnimi potrebami in seveda razglasili športnico in športnika Občine Cerknica. In ta del, roko na srce, je bil še posebej čustven. Priznanje Občini Cerknica, da se vsako leto spomni tudi na ljudi, ki so sicer po nepotrebnem odrinjeni nekoliko na rob družbe.

Uvod v prvi sklop podelitev je bil po pozdravnih besedah župana Marka Ruparja in predsednika Športne zveze Cerknica Milana Gornika nastop legendarnega glasbenika Slavka Ivančiča, ki se je po hudi prometni nesreči, v kateri je bil udeležen 2015 leta, uspešno vrnil na glasbene odre.

»Zgodbe o športnih uspehih so zgodbe o moči družine, ki stoji za svojim članom, za svojim športnikom. Očetje in matere so v športnikovo dejavnost velikokrat zajeti tudi strokovno in tehnično, opravljajo vlogo menedžerjev in trenerjev. Družina pravzaprav zmore stvari, ki jih ne zmorejo niti občina, država ali klub,« je dejala Zalarjeva in v prvem sklopu napovedala prejemnike priznanj Nadarjeni športnik Občine Cerknica.

Prva je priznanje prejela LINA KOVŠCA, članica Ping pong kluba Rakek za doseženo 3. mesto ekipno, Državno prvenstvo RS za OŠ 2017/2018. Druga prejemnica tega priznanja je bila NUŠA LESKOVEC, članica KK Brest Cerknica, za doseženo 5. mesto na U-13 posamezno, 2. mesto U-18 dvojic, 3. mesto U-18 mešane dvojice, 4. mesto U-18 ekipno. Priznanje v tej kategoriji sta si prislužili tudi NEŽA ZIGMUND, članica KK Brest Cerknica, ki je dosegla 8. mesto na U-13 posamezno in 8. mesto na U-18 mešane dvojic, in IRIS KANDŽIČ, članica TKD Sovica, panoga lokostrelstvo, za doseženo 5. mesto za srednjeevropski pokal, kadetinje, ukrivljeni lok, 3. mesto v skupnem seštevku za Dvoranski slovenski pokal- kadetinje, ukrivljeni lok, 4. mesto Državno tarčno tekmovanje, kadetinje, ukrivljeni lok, 2. mesto Slovenski tarčni pokal, kadetinje, ukrivljeni lok, 2. mesto na tekmi za slovenski Dvoranski pokal, mladinke, ukrivljeni lok.

Priznanje za osvojitev naslova državnega prvaka (nad 14 let starosti)

so prejeli DOMEN ŠPEH, član KK Brest Cerknica, ki je državni prvak v U-18 ekipno, GAŠPER URBAS, član KK Brest Cerknica, ki je ravno tako osvojil naziv državnega prvaka v U-18 ekipno, SIMON MIŠIČ, tudi član KK Brest Cerknica, kije prav tako osvojil naziv državnega prvaka v U-18 ekipno in JURE GORNIK za osvojen naziv državnega prvaka v U-13 dvojice, vsi iz KK Brest Cerknica.

Še dva prejemnika priznanja za osvojitev naslova državnega prvaka prihajata iz KK Brest Cerknica. Prvi je NAL BORŠTNIK, ki je osvojil naziv državnega prvaka v U-13 dvojice, drugi pa GAŠPER MLAKAR, ki je osvojil naziv državnega prvaka v U-18 ekipno.

Zadnji prejemnik iz te kategorije priznanj pa prihaja iz Ping pong kluba Rakek. Na oder vabim LUKA STRAŽIŠARJA, ki je osvojil naziv državnega prvaka za kadete v dvojicah.

V tem sklopu je bilo podeljeno še posebno priznanje za izredne dosežke v tekmovalnem športu, ki ga je prejel JAKOB PETELINEK, član CERKNIŠKEGA DRUŠTVA STRELK IN STRELCEV, član državne reprezentance, ki je sodeloval na evropskem prvenstvu, kjer je dosegel 56. mesto v standard zračni puški. Nastopil je na sredozemskih igrah in dosegel 9. mesto posamezno v standard zračni puški. V letu 2018 je bil zelo uspešen tudi na vseh mednarodnih in državnih tekmovanjih.

Jakob se je pravkar vrnil z EP v streljanju z zračnim orožjem, kjer je nastopal v kategoriji posameznikov in v mešanih dvojicah.

Pred podelitvijo naslednjega sklopa priznanj smo bili deležni prave glasbene sladice z nastopom glasbene skupine Jazzva, ki je v svet vokalne glasbe vstopila že pred več kot desetletjem. Na svoji poti odkrivanja človeškega glasu pišejo nove zgodbe, iščejo harmonije in se igrajo z različnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajajo, poskušajo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti. Vrhunsko glasbeno doživetje, tudi za vse tiste, ki v jazzovski glasbi nismo doma.

Priznanje za ženski športni kolektiv občine Cerknica 2018 je v nadaljevanju prejel KEGLJAŠKI KLUB BREST CERKNICA za doseženo4. mesto na državnem ekipnem prvenstvu za članice in 5. mesto na Evropskem ekipnem pokalu.

Ženska ekipa Kegljaškega kluba Brest Cerknica je že vrsto let v vrhu ženskega kegljaškega športa v Sloveniji, kakor tudi v Evropi. Zadnjih 15 let se je v državni ligi vedno uvrščala  na mesta, ki zagotavljajo nastop na mednarodnih pokalih, ki jih organizira Mednarodna kegljaška zveza. Na mednarodnih pokalih je že dvakrat zmagala in tudi trikrat osvojila 4. mesto. V preteklem letu je v prvi državni ligi osvojila drugo mesto, na mednarodnem Evropskem pokalu v Apatinju pa je osvojila končno peto mesto.

Kot najboljši moški športni kolektiv občine Cerknica 2018 pa je bil nagrajen KEGLJAŠKI KLUB BREST CERKNICA za osvojeno 10. mesto na državnem ekipnem prvenstvu za člane. Moška ekipa Kegljaškega kluba Brest Cerknica že vrsto let nastopa v 1. slovenski ligi. Tudi moška ekipa se je pred nekaj leti uvrstila na mednarodno tekmovanje, kjer je na Evropskem klubskem pokalu zasedla 6. mesto. Iz članske ekipe se skoraj vsako leto uvrsti po nekaj igralcev v državno reprezentanco Slovenije.

Priznanje za uspešnega športnega delavca občine Cerknica si je prislužil

VLADISLAV ŠIVEC – član TKD SOVICA, panoga LOKOSTRELSTVO

Vladislav Šivec oziroma Vlado, kot ga kličejo klubski kolegi, kot izjemen učitelj lokostrelstva, zaslužen za vse dosežke lokostrelcev TKD Sovica. V letu 2018 so bili kar trije lokostrelci Sovice povabljeni v mladinsko selekcijo Arrowhead in 3D lokostrelske zveze Slovenije in sedaj že pridno trenirajo pod budnim Vladovim  očesom za nastop na državnem prvenstvu. Prav tako pa je Dominik Križ postavil nov državni rekord v 3D tekmovanju, katerega uspeh gre tudi pripisati učitelju Vladu. Lokostrelci TKD Sovica so v letu 2018 osvojili kar šest  pokalov v skupnem seštevku tekem za Slovenski pokal, katere podeljuje Lokostrelska zveza Slovenije.

S košarko je povezan že od rane mladosti. Najprej je bil nezamenljiv igralec, ki je navduševal z igranjem za KK Cerknica, takrat še na zunanjih asfaltnih igriščih. V košarkarskem klubu je igral med svojim sedemnajstim in devetindvajsetim letom, nato pa je prostor pod obročem prepustil mlajšim. Potem je nekaj časa delal kot trener kluba, kjer je svoje bogato znanje in izkušnje prenašal na mlade košarkarje. Takrat je bila s prostovoljnim delom pri klubu povezana praktično vsa družina. Pravzaprav ni nikoli povsem prenehal z igranjem košarke, saj je bil že od vsega začetka eden od glavnih pobudnikov za ustanovitev veteranske ekipe. Kot vodja veteranov ponosno pove, kako zelo aktivni so. Trenirajo dvakrat tedensko in se redno udeležujejo veteranskih tekmovanj doma in v tujini. Lahko se pohvalijo z odličnim 10. mestom na lanskem evropskem prvenstvu. Posamezniki pa se udeležujejo tudi svetovnih veteranskih prvenstev v selekcijah Slovenije v različnih starostnih kategorijah. Delo koordinatorja in vodje je zelo zahtevno tako po strokovni kot organizacijski plati, pa vendar mu uspe poskrbeti še za dobro vzdušje, razigrano igro brez večjih poškodb, kar veterane povezuje v prijetno ekipo. Na igrišču je še vedno neustrašen in se lahko kosa tudi z mlajšimi veterani.

Ko ga povprašamo, na kateri dosežek je najbolj ponosen, z iskricami v očeh pove: »Najbolj sem ponosen na to, da se košarka v Cerknici razvija že 50 let, od tistih začetkov, ki smo jih ustvarili kot navdušeni prostovoljci, pa do zdaj.« Pri tem doda kako hvaležen je vsem, ki so kadarkoli delali pri klubu in ki še delajo. To je in bo ostal Janez Kranjc oziroma Ivan, kot ga vsi poznajo.

Lansko leto je za svoje dosedanje delo na športnem področju prejel zlato taborsko priznanje Občine Cerknica, in temu visokemu priznanju so včeraj dodali še priznanje za izjemen prispevek športu v občini Cerknica.

Občina Cerknica je tudi letos podelila priznanja za odlične rezultate v letu 2018 za osebe s posebnimi potrebami, varovancem Varstveno delovnega centra Postojna, enota Cerknica, kateri so se udeležili poletnih državnih iger specialne olimpijade Slovenije v Ljubljani ter 25. iger specialne olimpijade Slovenije, Primorsko notranjske regije v Novi gorici..

S priznanji so nagradili ROKA MODICA, ki je dosegel 4. mesto v teku na 100m,

MARIA ŽNIDARIČ, ki je dosegel 2. mesto v prvi skupini, namizni tenis posamično, MAGDO MLAKAR, saj je dosegla 1. mesto v prvi skupini, namizni tenis posamično. Magda se je pravkar vrnila iz Abu Dhabija, kjer so od 14. do 21. marca potekale Poletne svetovne igre specialne olimpijade. Slovenijo je zastopalo 28 tekmovalcev, Magda v namiznem tenisu, kjer je osvojila neverjetno 4. mesto, ANŽETA URBASA za doseženo 3. mesto v teku na 100m, ANDRAŽA LEKŠANA, ki je v teku na 100m pritekel na 4. mesto in v štafeti 4x100m dosegel odlično 2. mesto, ANELA SERDAREVIĆA, saj je je v teku na 100 m dosegel 3. mesto, v štafeti 4x100m pa tako kot njegov predhodnik dosegel odlično 2. mesto, NEJCA ŠEBENIKA, ki je v teku na 100 m dosegel 2. mesto in v štafeti 4×100 m prav tako odlično 2. mesto. Nagrajena ženska predstavnica, ki se je odlično odrezala v teku in bila zato nagrajena, je KARMEN LUŽAR, v teku na 100 m je pritekla na 3. mesto. Zadnji med prejemniki posebnih priznanj pa se ni pomeril v hitrosti temveč v moči. SIMON KOVAČIČ je v suvanju krogle dosegel 2. mesto.

Nagrajeni varovanci Varstveno-delovnega centra Postojna, enota Cerknica, so kot nogometna ekipa dosegli tudi neverjetno 1. mesto v nogometni ligi. Nogometno ekipo so sestavljali: Marijo, Anže, Andraž, Matej, Rok, Karmen, in so si prislužili iskren velik aplavz.

Vrhunec prireditve je bila brez dvoma razglasitev športnice in športnika Cerknice za leto 2018.

Športnica občine Cerknica leta 2018 je postala  ALENKA JAKŠA MOJŠKERC, članica KK BREST CERKNICA.

Alenka prihaja iz Vrhnike, pa vendar je članica KK Brest Cerknica že 15 let. Na začetku je že v mladinski konkurenci nastopala za klub, kjer je dosegala izvrstne rezultate in bila tudi državna prvakinja. Kot članica slovenskih državnih mladinskih, kadetskih in članskih reprezentanc, je na svetovnih prvenstvih osvojila vrsto medalj na svetovnih prvenstvih. V letu 2018 je kot članica ekipe KK Brest Cerknica dosegla 4. mesto v 1 A državni ligi ter 5. mesto na evropskem ekipnem pokalu. Dosegla je tudi 6. mesto na DP posamezno ter 11. mesto na DP sprint posamezno.

Iz KK Brest Cerknica prihaja tudi Športnik občine Cerknica leta 2018,

FRANCI VELIŠČEK.

Franci je član KK Brest Cerknica že od otroštva, sicer pa član državne članske reprezentance. Bil je že svetovni prvak posamezno na svetovnem prvenstvu za mlajše člane in v sezoni 2013/2014 državni prvak v kombinaciji posamezno.

V letu 2018 je na svetovnem prvenstvu, kjer so imeli pravico do nastopa samo 4 tekmovalci iz Slovenije, dosegel odlično 12. mesto. Dosegel je tudi 4. mesto na DP posamezno ter 2. mesto po povprečju 1 A državne lige.

Franci je kandidat za člansko reprezentanco, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu na Češkem v mesecu maju. Nastopil je že na petih svetovnih prvenstvih ter večkrat osvojil naslov državnega prvaka v različnih starostnih kategorijah.

»Nepremagljivi dvojec, uigran tandem, zgodba, ki se je pisala že leta 2014,« je podelitev pospremila voditeljica.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič / Občina Cerknica

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja