Obvestilo

Anžetu Albrehtu, pobudniku akcije za reševalni pas na avtocestah, naziv On leta 2017

Poslušalci postojnskega Radia 94 so v akciji Ona ali on leta 2017 za prejemnika naziva on leta izbrali pobudnika akcije za reševalni pas na avtocestah Anžeta Albrehta. Vsak mesec, od januarja do decembra, so izbirali med tremi kandidati, ki so jih predlagali v uredništvu. Po rednem decembrskem glasovanju pa so med enajstimi finalisti za zmagovalca izbrali Anžeta Albrehta.

Radio 94 že 23 let z izborom osebnosti leta izreka priznanje ljudem, ki plemenitijo kakovost življenja v primorsko-notranjski regiji. Albreht je bil eden od dveh gasilcev iz prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec, ki sta ob prometni nesreči na primorski avtocesti junija 2013 tekla po avtocesti in voznike pozivala, naj se umaknejo vozilom za posredovanje, so na Radiu 94 zapisali v sporočilu za javnost.

Albreht s podporniki prepričal tudi gluho politiko

 

Albreht je nato sprožil pobudo Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. Kampanja je bila uspešna in Anže Albreht je odigral ključno vlogo pri zakonski ureditvi formiranja reševalnega pasu na slovenskih avtocestah.

Po štirih letih vztrajnosti je lani jeseni prišlo do spremembe 30. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Vozniki se moramo pravilno razvrstiti že ob začetku upočasnjevanja oziroma zgoščevanja prometa in ne šele ob dejanskem začetku zastoja. Vozila z desnega prometnega pasu se morajo umakniti skrajno desno na odstavni pas, vozila na levem pa skrajno levo. V obeh primerih morajo zapeljati tudi prek bele robne črte. Reševalni pas se je s spremembo zakonodaje razširil za vsaj dva metra.

Anžetu Albrehtu in podpornikom akcije je, še pred sprva gluho politiko, pri izpeljavi kampanje pomagal Dars, ki je natisnil prvih 25 tisoč nalepk Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. Danes je zanimanje zanje tolikšno, da je PGD Dolnji Logatec z njihovim pošiljanjem vedno v časovni stiski. Nalepke so brezplačne, saj matično gasilsko društvo Anžeta Albrehta samo financira znamke in kuverte.

Gibanje se ni zadovoljilo le z nalepkami. Ozaveščanje javnosti je potekalo preko različnih kanalov, tudi našega medija, najbolj pa je odmevalo delo na terenu.

Podjetniški uspeh leta, Šušteršič d.o.o.:  rustikalne vrednote štejejo

Na prireditvi sobotni prireditvi v Jamskem dvorcu so podelili tudi naziva podjetniški in gospodarski uspeh leta. Naziv podjetniški uspeh leta 2017 je šel v roke družinskemu podjetju Šušteršič iz Logatca, ki se ukvarja s krovstvom in kleparstvom.

Podjetje Šušteršič d.o.o. svojo obrt uspešno gradi na 50 letih tradicije – treh generacijah mojstrskih znanj in izkušenj. Dosega certifikat odličnosti, zlato bonitetno oceno, s čimer se uvršča med najuspešnejša slovenska podjetja.  Izkazuje in ohranja rustikalne vrednote  iz svojih začetkov – poštenje, trdo delo in zavezanost h kakovosti.

Tovrstna poslovna vodila sodobni čas sicer prerašča z novimi, modernejšimi pristopi k vodenju firm, a dolgoročno so vendarle zanesljiva pot k rezultatom in brata Šušteršič s svojim logaškim kolektivom to odlično potrjujeta.

In čeprav je Šušteršič danes eden najvitalnejših stebrov podjetništva v Logatcu, začetki družinskega poslovanja segajo pravzaprav v Horjul. Tam se je ustanovitelj Stanislav Šušteršič, leta 1967, oprtan s kladivom, svežnjem žebljev  in malim metrskim krivilnim strojem, ob zgodnjih sobotnih jutrih na streho odpravljal po dodaten zaslužek. Orodja je po prašnih makadamskih miljah prevažal na svojem kolesu in nemalokrat se je prevoženih kilometrov nanizalo do zemljepisnih meja domače dežele.  Ker je veljal za skromnega in poštenega moža, ki svoje delo dobro opravi, so se priporočila množila, povpraševanja po krovsko – kleparskem in tesarskem znanju pa je bilo vse več. Postal je samostojni podjetnik in težak obrtniški kruh je skrbno razdelil med prvih nekaj zaposlenih.

Mednje sta z leti odrasla oba sinova Andrej in Tomaž Šušteršič, ki sta se mojstrskega rokodelstva priučevala za zidovi očetove delavnice, nato pa delavsko popotnico nadgrajevala vse do današnjih razsežnosti podjetja.

Leta 1982 so bili v Logatcu postavljeni temelji za novo in sodobno delavnico. Sledila je gradnja dodatnih proizvodnih in skladiščnih obratov, leta 1998 tudi nakup spomeniško zaščitenega objekta, v katerem sta danes trgovina s krovsko – kleparskimi izdelki in gradbenimi materiali ter sedež firme. V industrijski coni v Logatcu so leta 2003 na 17.000 m2 postavili še proizvodno halo, sprva namenjeno skladiščenju večjih zalog in garažam za delovno mehanizacijo, avtodvigala in transportna vozila, danes pa prostore vse pogosteje koristijo tudi za talno postavljanje ostrešij, ki jih kasneje namešča na večje oz. kompleksnejše objekte. V prihodnje naj bi tu potekala še dodatna proizvodnja.

Na prelomu v novo tisočletje je podjetje dopolnilo svoje delovanje z usmeritvijo na trg dvižnih in transportnih dejavnosti. Opravili so  prve velikopotezne investicije v nakupe avtodvigal, ki so bila nato redno vpeta v vsa večja gradbišča oziroma delovišča  po državi.  Po večletnem fokusu na širjenje poslovanja z mobilnimi dvigali sta se brata Šušteršič  z nakupi raznovrstnih vlačilcev odločila, da firma vstopi še na trg transportnih storitev. Podjetnika Andrej in Tomaž  Šušteršič imata danes močno skupino zaposlenih, med katerimi so tudi njuni nasledniki – vnuki začetnika in tretja generacija, ki s trdim delom prevzema odgovornost za svojo obrtniško dediščino. Šušteršič d.o.o. tako še naprej ostaja močno družinsko podjetje, trdno zasidrano v tržišča gradbene panoge in z močno motivacijo upravičevati priznanja in zaupanje svojih strank in zaposlenih tudi v prihodnje.

Gospodarski uspeh leta: Sitor stiskalnice iz Pivke

Naziv gospodarski uspeh leta 2017 pa je prejelo podjetje Sitor stiskalnice iz Pivke, ki je največji proizvajalec hidravličnih stiskalnic za plošče iz umetne mase v Evropi in ZDA, so še navedli na Radiu 94.

Izvozni delež presega 90 odstotkov, njihov največji trg je Nemčija. Podjetje, ki ga že več kot dvajset let vodi Rudi Tomšič, je nastalo sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja na temeljih podjetja Javor, v industrijo umetnih mas pa so s svojimi stiskalnicami stopili sredi devetdesetih. Od takrat izdelujejo stiskalnice, namenjene predelavi in obdelavi plastičnih mas, gume in lesa. Njihov osnovni program so stiskalnice za izdelavo plošč iz polietilena in propilena, izdelujejo pa tudi stiskalnice za gumarsko in lesno industrijo ter orodja za obnovo rabljenih stiskalnic. V zadnjih 15 letih so izdelali 95 odstotkov vseh tovrstnih stiskalnic na evropskem in ameriškem trgu.

Podjetje Sitor  trenutno zaposluje 45 sodelavcev, ki so lani skupaj ustvarili  9,7 milijona evrov prihodkov. V zadnjih 17 letih so kar petkrat povečali proizvodne prostore. Nazadnje v letu 2016, ko so zaradi povečanega povpraševanja dogradili halo za montažo stiskalnic, novo skladišče, obnovili upravno stavbo ter zgradili še prostor z laboratorijsko stiskalnico za preizkušanje novih izdelkov in tehnologij. Podjetje odlikujejo izjemna fleksibilnost, inovativnost in usposobljenost sodelavcev za opravljanje zahtevnih nalog.

Pivško podjetje je nekdanja hčerinska družba podjetja Javor in se je po spremembi lastništva leta 2012 iz Javor Stroji preimenovala v Sitor Stiskalnice. Za ločitev od matične skupine Javor so se odločili, ker je slabo finančno stanje skupine ogrozilo njihov obstoj. Da je bila odločitev za ločitev pravilna, kaže tudi podatek, da Sitor vsa leta posluje z dobičkom, medtem ko je nekdanje matično podjetje pristalo v likvidaciji.

Radio 94/ Blanka Markovič Kocen

Foto: Valter Leban

Ne spreglejte

Z mislijo na prihodnost v Logatcu širijo mrežo polnilnih postaj

Z mislijo na prihodnost širimo mrežo polnilnih postaj Občina Logatec je skupaj s predstavniki Elektra …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja