Postojnska jama Triglav
Obvestilo

»Barvita harmonija« literarnega večera društva Zeleni oblaki

Ljubitelji poezije in pisane besede smo se v logaškem Grajskem parku Vitez v torkovem večeru potopili v sozvočje živih besed, kot so organizatorji, društvo Zeleni oblaki, poimenovali literarni večer, ki so ga tokrat posvetili barvam. Čas za barvito poezijo je brez dvoma posrečeno izbran, saj se zimski meseci prevešajo v daljše in osončene dneve, pred vrati sta prvi pomladni dan in svetovni dan poezije. Barve pa s svojo močjo tako in drugače vplivajo na naša čustva in razpoloženje.

»Rdeča, primarna barva življenja, aristokratov kraljev,« je Mateja Hajdinjak, članica društva in voditeljica literarnega večera, napovedala prvi sklop poezije, posvečene barvam, svoje »rdeče pesmi« pa je zatem prebrala Bojana Levinger. Člani so pesmi ustvarjali deset do trinajst dni, so pa projekt zastavili že januarja, za datum so se dogovorili februarja, v prvi polovici marca pa so bili člani društva nadvse delovni. Modra, barva egipčanskih bogov, barva razuma, resnosti, barva vode in zraka, je navdihnila Ano Balantič, mavrica pa Barbaro Rot. »Sedem barv mavrice se povezuje v skladnost s sedmimi toni, sedmimi dnevi v tednu … Mavrica – okrogla, zrcalna, odbojn,.« je komentirala voditeljica. Močan aplavz si je za svoje pesniško razmišljanje o nevtralni, bež barvi prislužila Vanda Lavrič. Zeleno, barvo novega življenja, rojstva je skozi zeleno zimo upesnil Vladimir Kržišnik, srebrno, barvo prestiža in bogastva, Ana Rot, svojo črno-belo zgodbo pa je predstavila Mateja Hajdinjak. Pesniški krog je sklenil vselej besedno iskriv Marcel Štefančič. Mladi glasbeniki, citrarka Brigita Nagode in kitarista Luj Podobnik in Gaj Končar, vsi učenci logaške glasbene šole, so večer odeli v čarobne melodije.

Literarno društvo Zeleni oblaki, ki je ime dobilo po prvi pesniški zbirki legendarnega logaškega pesnika in dobrotnika Andreja Žigona, trenutno združuje 16 članic in članov, želijo pa si, seveda, novih moči v svojih vrstah. Ljubitelji poezije pa takih večerov, kot je bil nocojšnji.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja