Obvestilo

Bloke: ob občinskem prazniku s številnimi novimi projekti

Občina Bloke se v luči občinskega praznika lahko pohvali s številnimi novimi projekti, saj nagel razvoj občine terja tudi nove investicije. Z dolgoletnim županom Blok Jožetom Dolesom smo se pogovarjali o največjih investicijah, ki jih zaključujejo ali se nanje pospešeno pripravljajo in bodo močno pripomogle k še boljši kakovosti življenja v tej nekoliko odmaknjeni notranjski občini.

Dom starejših predvidoma do leta 2025

Občina Bloke je pristopila k projektu gradnje Doma Starejših Bloke  na osnovi sodelovanja z DS Grosuplje, je povedal župan. Na podlagi razpisa Ministrstva RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pridobili sofinanciranje v višini 7.331.279,40 EUR. »Občina  mora poskrbeti za komunalno opremljeno zemljišče in pridobiti  projektno dokumentacijo do nivoja za pridobitev gradbenega dovoljenja. Projekt se potem prenese na investitorja, v tem primeru je to naš partner DS Grosuplje,« pojasnjuje sogovornik,  »pogoj na razpisu za pridobitev EU sredstev je bil, da je investitor DS, ki je v javni lasti. Zasebni domovi na tem razpisu niso mogli sodelovati.« Po županovih besedah je projekt zdaj v zaključni fazi priprave, komunalno opremljeno zemljišče v izmeri 5000 kvadratnih metrov je že pripravljeno, projektna dokumentacija izdelana, oddana je vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja na upravno enoto Cerknica, dostaviti je treba še nekaj manjših dopolnitev. Župan upa, da bomo najpozneje v roku enega meseca pridobili gradbeno dovoljenje. »Občina bo izpolnila pogoje za velikost doma 60 postelj,« je še dodal.

Nova neprofitna stanovanja v Novi vasi tudi za zaposlene v domu starejših

Intenzivno pripravljajo tudi gradnjo trgovsko-stanovanjskega objekta, in sicer v sodelovanju s soinvestitorjem, Kmetijsko zadrugo Velike Lašče, ki že ima trgovino v Novi vasi. »Dogovarjamo, da bi pristopili k izgradnji nove, sodobnejše trgovine tlorisne površine ok. 700 kvadratnih metrov. V pritličju bi bila organizirana nova trgovina, v nadstropju, v mansardi pa bi občina zgradila še 16 novih neprofitnih stanovanj, del bi jih namenili za oskrbovana stanovanja, del pa kot neprofitna stanovanja za potrebe mladih družin, predvsem pa se tukaj spogledujemo tudi z interesom zaposlenih v novem DS na Blokah, saj bomo za 60 oskrbovancev potrebovali kar precej kadra, predvidoma iz drugih občin, saj na Blokah samih nimamo dovolj ljudi tega izobrazbenega profila. Gre torej za sinergijo dveh projektov: DS in trgovskega centra s stanovanji tudi za tiste, ki se bodo zaposlili v DS,« pojasnjuje Doles.

Z novim vrtcem tudi nad prostorsko stisko v osnovni šoli

Na Blokah se spogledujejo tudi z idejo novega vrtca. »S strani OŠ smo bili naprošeni za razširitev prostorov, predvsem kabinetov za učitelje in dodatne učilnice. Začeli smo razmišljati o novem vrtcu, kajti trenutno vrtec in OŠ delujeta v istih prostorih. Prostore, ki jih zdaj zaseda vrtec, bi namenili osnovni šoli.« Po Dolesovem mnenju bi z novim vrtcem torej rešili dva problema. »Najbrž bomo že letos začeli pripravljati idejni projekt za novi vrtec in skušali v najkrajšem možnem času priti do gradbenega dovoljenja ter poiskati možnost sofinanciranja s strani države. Računamo, da bi v dveh, treh letih začeli graditi novi vrtec.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv občine

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja